Darilo za rojstni dan – maraton

Za rojstni dan si kot po tradiciji vsako leto podarim kak zanimiv izziv. Letos mi je to maraton. takšna razdalja pri kateri je skorajda več v glavi, kot v nogah. Resno sem v dvomu, če mi bo uspelo, ker sem spet bil ponoči na astronomskem opazovanju. Ure regeneracijskega spanca so bile res kratke.

Odločil sem se, da ga bom opravil na Bledu s teki okoli jezera. Okoli Jezera naj bi bila 5,8 kilometrska razdalja. To pomeni 7 krogov, kar je velika psihološka ovira. Ob tem, ko sem stopil v prvi krog in opravil prve korake sem se zavedal da bom po njih tekel še šestkrat! 6 ponovitev ene in iste trase. Po drugi strani pa je bila to prednost, da sem se lahko vsak krog malce hidriral in okrepčal. Za neko drevo sem skril nahrbtnik s pijačo in sladkornimi kockami. Bal sem se, da mi ga bo kdo ukradel in bom moral s tekom prekiniti. Na srečo me je nahrbtnik počakal prav v vsakem krogu.

 gdgfd

Podobe Bleda so mi krajšale kilometre

V prvi krog se podam precej negotovo. Trudim se teči čim počasneje. Tolažim se, da bom lahko pospešil v zadnjem krogu, če mi bo ostalo še kaj moči. Ura je enajst in je že kar pošteno vroče. Tekel bom ravno v sredi dneva v najhujši vročini. Ubija me dejstvo kolikšna razdalja in število krogov je še pred mano. Zato s  traso razbijem na posamezne dele. Cilj ni preteči maraton, ampak en samcat posamezni krog.  Če bom zdržal do 5. kroga, bom verjetno blizu uspeha. Prvi krog pretečem v 33 minutah, kar je 10 minut hitreje od plana.

Kratek postanek, ki me vrže z utečenega ritma, a hidrirati se pač moram sproti tudi, četudi me prvi krog niti dobro ogrel ni. Cilj je še takooo daleč! Vendar tečem konstantno in drugi krog še hitreje, kot prvega,

Ob koncu 3. kroga bo pomenilo, da bom imel v nogah že skoraj 18 km. A krog se je vlekel. Noge so počasi začele pridobivati na teži. Čas pa sploh ni bil slab, saj če odštejem postanek, enak kot pri prvih dveh.

4. krog mi že pomeni muko. Na pol poti sem. Začne se mi močno vleči, saj pot okrog jezera sedaj poznam, kot lastni žep. Vse prejšnje kroge sem taktiziral in iskal najkrajšo varianto s čim manj vzponi. Te izkušnje mi bodo zelo koristile na naslednjih tekmah okoli jezera.

sdfdgfdg

Olajšanje ob prihodu v cilj (simbolična slika (s Poletovega teka okoli Blejskega jezera))

V 5. krogu spoznam, da je trasa zelo razgibana in da so najmanjši klanci že prava muka. Sploh tisti pri Grajskem kopališču. Očitno nič ne pomaga, da sem gorski tekač. Za vzpodbudo si nastavim glasbo z divjim ritmom. Noge postanejo lažje in poskakuje ob ritmu glasbe.  Vendar sem že čez maratonski zid na 30. kilometru. Kar nekaj sladkorja in moje mišice se spet odzivajo.

Od 6. kroga dalje nisem več sposoben držat tempa prejšnjih petih krogov. Tu noge nimajo več bistvenega pomena. Le glava me bo ponesla do cilja. Odmislim, kot beton težke noge in raje uživam v misli, da ima le še dobrih 10 km do cilja. Mami me pokliče in me povpraša kako mi gre. Povem, da že tečem 3 ure in da imam zgolj še eno uro do cilja. Ni več vredno odnehati. Pravkar sem presegel svojo najdaljšo pretečeno razdaljo. Sedaj vem, da mi bo uspelo. Nimam nobenih težav ne z dihanjem, ne z vranico, ne s čimerkoli, kar bi me lahko zaustavilo. Tečem suvereno. Le noge z vsakim korakom bolj bolijo. Vendar znam stisniti zobe.

V 7. krogom se kar poslavljam od Bleda in njegovih podob. Še zadnjič tečem mimo Zake, še zadnjič opazujem slikarskega umetnika, ki slika : ” To podobo raja”. Histerija, da bom pretekel maraton mi da krila in lahko tečem skorajda tako lahkotno, kot v prvem krogu. Prvi maraton je pač le nekaj posebnega. Tudi še tisti dober kilometer v klanec do železniške postaje mi ni težak. S tem opravil maratonski krst. Čeprav sem dosegel slab čas, sem vesel, da sem ga pretekel brez težav in predvsem brez poškodbe.

ČASI:

1. krog: 33 min 28 s

2. krog: 33 min 29 s

3. krog  35 min 29 s

4. krog: 34 min 24 s

5. krog: 37 min 38 s

6. krog: 39 min 16 s

7. krog: 39 min 26 s

Mala Zaka – Velika Zaka – Železniška postaja Bled: 9 min 46 s

VSE SKUPAJ: 4 h 23 min 16 s

Lep maratonski pozdrav

Bojan Ambrožič

Če želite komentirati blog pošljite svoje prispevke na : bojan.ambrozic@siol.net

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.