Škrlatica z Vrat

Škrlatica je ime dobila po svoji (škrlatni) barvi, ki jo dobi ob večerni ali jutranji zarji. Spada med naše težavnejše gore, saj so pristopi relativno dolgi, čaka pa nas tudi nekaj plezanja. Na sam vrh vodi samo ena zelo zahtevna zavarovana plezalna pot z idilične ledeniške krnice Zadnji Dolek.
 Zajeta slika
Mogočna severna stena Škrlatice s Špika
Turo začnem nekaj minut čez šest zjutraj. Ravno dovolj zgodaj, da se že dani in ravno dovolj pozno, da sem jaz danes prvi, ki plača parkirnino! Razočarani smeško Pot pelje prvo uro precej dolgočasno skozi bukov gozd v ključih.
bcvbvc
Dolgočasno pot sta mi skrajšala dva črna planinska močerada (Salamandra altra) med parjenjem. Posebnost te podvrste je ta, da edina med dvoživkami za razvoj ne potrebuje vode. Za to mu zadostuje že visoka gorska vlažnost.
Nad gozdno mejo nimam nič več sreče z razgledom. Ravno tu vstopim v spodnji del goste plasti oblačnosti. Od tu dalje jaz in oblačnost bijeva izenačeno bitko v dviganju. Po dveh urah in pol jo pri Bivaku IV Na rušju ujamem. Že vidim modrino neba.
 vbvbvc
Bivak IV na Rušju leži na nadmorski višini 1980 m. Ob mojem prihodu je izgledal zgledno urejen. V njem lahko prespi kar 10 gornikov. Žal pa je to lahko vseeno premalo zaradi vseprisotnega problema – Čehov. Na tem mestu je tudi “prvo” razpotje. Leva pot gre proti Kriškim podom, desna pa v Zadnji Dolek
A ker se zamudim z raziskovanjem bivaka, me oblačnost spet prehiti. Pot se mimo krnice Srednji Dolek celo nekoliko spusti. Spet nimam možnosti proti naravi. Potem pridemo na melišče v krnici Zadnji Dolek.
cvbvcb
Zadnji Dolek ter zanimiv obraz Dolkove špice.
Nadenem si čelado, saj se po njem čez pot valijo metrske skale! Pospešim, saj nočem jaz kake uloviti. Tu je drugo razpotje na poti. Krenem desno navzgor po melišču. Leva pot pripelje čez Križ na Kriške pode.
fdffff
Drugo razpotje me nazaj grede skoraj zapelje v skušnjavo, da bi turo še malce podaljšal. Pa drugič!
Po melišču zelo dobro napredujem in končno prehitim še vedno dvigajočo meglo. Tu se držimo nekoliko bolj desno, da pridemo na zelo zahtevno zavarovano plezalno pot. Še sreča, da sem bil iz megle. V nasprotnem primeru bi imel mnogo več težav najti začetek poti. Pot je prvih 15 minut enaka po težavnosti in po konfiguraciji, kot pot s Planike na Mali Triglav. Lahka, a z veliko nerodnega ter nestabilnega grušča. Potem pa gre proti vzhodu po naravnih prehodih.
bnvbnvb
Rahlo izpostavljeno
Varovanj na srečo ni. So le na treh mestih, kjer so nujno potrebna. Na tak način bi morala biti po mojem mnenju urejena tudi pot na Triglavu, ki se kaže kot jadrnica v širnem belem morju megle, tam nekje na drugi strani Vrat. Tu so varovala res odlično postavljena. Tako, da če ni nepotrebne vrtoglavice ni težav. Po pol ure je tega najtežjega dela konec.
fffgf
Najtežji del prek žlebičev je odlično varovan s skobami in jeklenico.
fghgf
Naravno okno v Škrlatici
Pot gre po rahlo izpostavljenih poličkah in razah jugo-vzhodnega grebena Škrlatice. Še kakih 15 minut hoje, ki nam ves čas postreza odličen razgled na (Kotel) krnico pod Velikim Rokavom in že sem na vrhu. Sam, popolnoma sam. Zato izkoristim priliko za popolno uživanje na Soncu, fotkanje baje najlepšega razgleda v Julijcih.
fgfgfdgfd
Kotel obdan z Rokavi
rrtret
Triglavova piramida s Kredarico plove po morju megle
werr
Na vrhu pri križu. Ta razpela so v naših gorah vse bolj popularno. Domala ni vrha v Karavankah, da ga nebi imel. Meni osebno to ne sodi v gorski svet. Za “molit” v dolini je dovolj časa. V gorah je zato prepozno!
Sestopil sem po isti poti. Posmučal sem se po odličnem melišču skoraj do Sprednjega Doleka. Razmišljal sem tudi, da bi turo podaljšal, ker sem od 2,5 lita vode kar sem jo nosil s sabo sem spil le pol litra. Tura je bila res nenavadno (pre)kratka. Vendar sem imel dovolj težav z orientacijo za danes in se odločil da danes višek vode nosim za trening. Popoldne grem pa lahko še kakih 10 km pretečt in dan bo vseeno popoln.
fffffffff
Davek meliščanja so plačali (Vibram!) podplati mojih čevljev.
rtztrz
Še ena dobra tura je za mano! Smeško
Lep gorniški pozdrav,
Bojan Ambrožič

One comment

  • Dober opis, le tisto o križih je čisto odveč. Če bi vsepovsod pisali o tem, kje vse nas motijo zvezde, bi čisto zmanjkalo prostora za vse ostalo.

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.