13. Gorski tek na Ratitovec

Blog tokrat začenjam z: “Uspelo!!!!!!!!!” Smeško Z drugim mestom v mladinski konkurenci sem se zelo zanesljivo uvrstil na svetovno prvenstvo v gorskem teku.

 fdg

Takoj po prihodu v cilj- poskoki od veselja 🙂 (Foto: Ivan)

Tek mi je padel v oči že kar nekaj časa nazaj. Mislim sem se tako, kot na Grintovcu postarati na dvajset let in nastopiti v članski konkurenci. Vendar so me forumovci Tekaškega foruma prepričali naj raje nastopim v kategoriji mladincev. Mogoče se mi celo uspe uvrstiti na rob mladinske državne reprezentance za nastop na svetovnem prvenstvu v gorskem teku. Skušnjavi svetovnega prvenstva se pa res nisem mogel upreti. Zato pristanem na zgolj dobrih 7 km dolgo gorsko-tekaško preizkušnjo. Člani namreč tečejo veliko dlje (12 km trasa) z Železnikov. S to tekmo sem želel sprva trenirati za Slovenski Alpski Maraton, ki me čaka septembra.

Ampak ne. Odločil sem se da se bom maratonskim progam odpovedal še za kak teden. Zato nadaljujem na tistem mestu kjer sem končal pri pripravah na Grintovec. Treninge le še dodatno stopnjujem. Čas sem imel za 3 osnovne treninge. Prvi je bil 9 km dolg kros po okolici Ljubna. Pretekel sem ga s časom osebnega rekorda, katerega sem še spomladi rekel, da ga ne bom nikoli dosegel. Zato se odločim da bom popravil še en rekord meni znane proge. Na Jamnik pritečem z Ljubna v pičlih 56 minutah (zrušim svoj rekord za 20 minut). Časa za treninge ni bilo več. Ostal mi je še zadnji termin. Zanj je pa dober le najbolj nor trening do sedaj. Na Dobrčo prvič pritečem izključno s tekom in brez koraka hoje.

dfsd

Z dvignjenimi rokami v zadnjih metrih (Foto: Ivan)

Še 2 dni regeneracije in že sem se znašel na štartu dirke. Skoraj! Delni Lunin mrk je nastopil na predvečer tekme. Še vedno se imam bolj za astronoma, kot za tekača. Ne dopustim si da bi mrk “prešprical”. Prav nasprotno. Na opazovanje povabim 3 prijatelje. Vreme je bilo zelo slabo. Kar malce nerodno mi je bilo, ker mojim gostom nisem mogel ničesar pokazati. Mrk smo videli zgolj za ca. 10 sekund. Potem pa se je Luna spet skrila za oblake. Kljub temu se je naše skupne druženje zavleklo krepko v jutru. Kar smejal sem se sam pri sebi: “Še nekaj ur, pa bom tekel svojo najpomembnejši dirko v življenju. Kmalu mi sploh ne bo treba (vredno) iti spat. Razmišljam o tem, da bom kar direkten.”

Zjutraj se moje ponočnjaštvo krepko pozna. Prave volje do teka ni. Še manj pa občutka moči v mišicah. “Je sploh vredno poskusiti,” se sprašujem, “saj sem si že vse zapravil.” Bolj kot prihaja konkurenca na štartno mesto, še toliko bolj mi je jasno, da imam res minimalne možnosti za svetovno prvenstvo. Sam računam nekje na četrto, peto mesto. Konkurenco poskušam zmesti na ta način, da ko kdo mimo mene priteče med ogrevanjem, se delam na smrt utrujenega. Deluje. Spet dobivam komentarje v smislu ali bom sploh sposoben priteči na vrh.

Ta čas tudi izkoristim, da dokončno izpilim današnjo taktiko. Precej drugačna bo od vseh prejšnjih rekreativnih. Današnjo sem povzel po ogledih raznih nastopov športnikih na letošnjih Olimpijskih igrah, ki jih vneto spremljam. Belci v atletiki načeloma (sploh na dolge proge) nimajo možnosti. Tokrat sem bil jaz »Belec«. Boril pa se bom proti svojim bolj ali manj profesionalnim konkurentom »Črncem«. Njih ni mogoče premagati. Vendar sem se odločil da bom napadel že od začetka na vso moč in tekel v ospredju dokler se bo pač dalo. Torej na polno od starta do cilja.

dsgfsd

Cilj pri Krekovi koči na Ratitovcu

Štart! Prvih 800 m se teče po asfaltu in to po ravnini. Sam imam obute Inov-8ke s katerimi se pa sploh ne da teči po taki podlagi. Sprašujem se, če ne bom odstopil do svoje taktike že na začetku. Vendar se zgodi da je tek celo prepočasen zame. Pobegniti čisto na začetku pa se mi spet ne zdi pametno.  Takoj naslednji odsek je bil pravo nasprotje- najstrmejši del celotne proge. Do lovske koče se strmina nekoliko uravna. Do sedaj gre vse po načrtu. Tečem v vodilni skupini štirih tekačev. Naberemo si že kar precejšno prednost. Proti Prtovču pa se cesta spusti in ujame nas še en tekač. To ni več v redu. Na prvenstvo pridejo le prvi trije + četrti pod pogojem da je manj, kot 10% časa zaostal za vodilnim.

dfsdfds

Analiza proge nazaj grede

Doživim prvo krizo na dirki. Izotonik, ki ga dobim na drugi okrepčevalnici ter pa precej zložnejši teren mi pomagata da se spet poberem. Tečem, kot zadnji v skupini sedaj treh. Eden je spet odpadel. Peter Oblak pa je pobegnil vsem. Kilometri se vlečejo. Zdi se mi da bom sedaj jaz na vrsti da odpadem. A, ne dam se kar tako. Na vrsti je zame še najnapornejši del čez stopnice. V teku tu ne vidim smisla. S prav zadnjim treningom sem dokazal, da samo tek ni vse (na Dobrči sem bil 10 minut počasnejši izključno s tekom, kot s kombinacijo teka in hoje). Bližamo se gozdni meji. Le še 2 km do cilja – je. Sedaj smo že vsi trije zasledovalci zelo na koncu. 1 km pred koncem postane proga res gorska, ko vodi čez precej skalnat teren. Že slišim da me navijači spodbujajo. Iz sebe stisnem vse in nekako uspem prehiteti oba tekača s zasledovalne skupine. Zdi se mi da bom izbruhal želodec, mravljinčast pot me obliva. Vendar še bolj pospešim. Cilj je preblizu da bi odnehal. Peter Oblak pa vseeno predaleč, da bi ga dohitel. 48 sekund za njim evforično pritečem skozi cilj. Napovedovalec pove, da sem tudi jaz tekel bolje od lanskega rekorda proge. Ne morem verjeti. Izključno z  lastnim veseljem in z lastnimi žulji sem si pritekel svetovno prvenstvom, ki bo 14. septembra v Švicarski Crans Montani. Tam zagotavljam, da tudi če ne bom tekel dobro, bom pa tekel s ponosom na svojo državo.

gsdfsd

Prvi trije mladinci 🙂

Lep gorsko-tekaški pozdrav

Bojan Ambrožič

bojan.ambrozic@siol.net

Zmagovalec v mladinski konkurenci: Peter Oblak (46 min 40 s – nov rekrod proge)

Moj čas: (47 min 18 s)

URADNI REZULTATI: http://www.alplestiming.si/rezultati/2007/Gorski_tek_na_Ratitovec_2008.pdf

MOJA FOTOGALERIJA: http://good-times.webshots.com/album/565513075QdAIfE

FOTOGALERIJA IVAN: http://picasaweb.google.si/pipidesign2008/Ratitovec2008

DEBATA NA TEKAŠKEM FORUMU: http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?p=141190#141190

POROČILO NA RADIU SORA: http://www.radio-sora.si/?a=sport&i=2014

ČLANEK V GORENJSKEM GLASU: http://www.gorenjskiglas.si/novice/sport/index.php?action=clanek&id=24212

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.