Slavnik


Najbolj smotrno izhodišče za ta izlet je vas Podgorje (518 m). Gre za značilno kraševsko vas s sami tipičnimi primorskimi hišami. Tu je tudi razmeroma veliko parkirišče. S tod vodi na Slavnik veliko poti in še več njihovih podrazličic. Mi smo se navzgor vzpenjali po t.i. " strmi poti", ki je bila za otroke že kar malce huda. Za teči pa se mi je zdela super. Po tej poti je samo en eden nazaj potekala trasa Gorskega teka na Slavnik. Po 1 uri prijetne hoje po gozdu, se pot nenadoma zravna in že smo na vršni planoti Slavnika. Torej popolnoma ustreza definiciji kraških planot, saj gre za  planoto strmimi pobočji in ravnim vrhom. Presenetila pa me je bogata bera gorskega cvetja. Nisem prej vedel, da narcise in svišč rastejo v naravi tudi na Krasu. Imeli smo tudi precejšnjo srečo z vremenom, ki nam je omogočal lepe poglede proti Koprskemu zalivu, Učki in v notranjost Sloveniji. Tudi pihalo ni pretirano, razen na samem vrhu Slavnika.


Za obisk je ta prvi primorski tisočak primeren v vseh letnih časih. Še najmanj pa poleti julija in avgusta, ko je baje tako vroče, da je Tumova koča zaprta in se priporoča vzpon le v zgodnjih jutranjih urah!

Za sestop smo uporabili bolj položno varianto, ki se spušča nekoliko bolj vzhodno po zahodnem pobočju Slavnika, kot "strma varianta". Obstaja še 3. položna varianta, ki se predvsem priporoča za gorske kolesarje. Za peš se preveč vleče, sploh zato ker je precej izpostavljena soncu.

Fotke so tako, kot po navadi v GALERIJISmeško

http://sc1.sclive.net/13.0.1383.0425/Web/Parts/PhotoAlbum/script/slideshow.swf
Windows Live Spaces

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.