Prvomajski gorski tek na DobrčoPrvič tekel na Dobrčo in rešil Ljubensko čast.

Nisem se mogel upreti, enostavno sem vse preveč načrtoval da bi mi tekaške načrte pokvaril dež. Zato sem sprejel dejstvo da me bo napralo.

Točno ob 9.30 odrinem izpred Ljubenske lipe in se poženem v klance. Vreme je presenetljivo dobro. Tako da tečem kar dobro. 7,5 km dolgo razdaljo do Brezij pri Tržiču premagam v 43 minutah. Vzamem si 3 minute pit-stopa,da si nastavim “tekaške palice”. Potem pa resnično gasa v preostalih 900 m višinske razlike do vrha. Tudi tu tečem solidno in nabiram metre višinske razlike. Do Poldetove klopce pritečem v 31 minutah. Sedaj pa gre zares! Klanec postane veliko bolj strm. Zato tu teči ne morem več ves čas. Zato ostane v tem delu proge še kar nekaj rezerve za naslednje napade na Dobrčo (npr. za gorski tek na Dobrčo, ki bo 29. maja). Nad lovsko kočo naletim na nekaj zaplat snega. Kljub temu da tečem v tekaških copatih za cesto mi ne drsi, ker je sneg precej zmehčan. Začne močno deževati. Vendar se ne menim zanj, saj imam do vrha le še nekaj metrov po grebenu.

In končno prilaufam na vrh! Uspel sem krepko popraviti svoj osebni rekord, ki je prej  znašal 2 ure in 51 minut, saj sem danes na vrhu v 1 uri 38 minutah in 28 sekundah – z Ljubnega seveda. Klanec z Brezij je bil premagan v 54 minutah. Zame je to kar v redu čas, čeprav bo treba še kar dobro trenirati da se približam času, ki so ga sposobni danes najboljši gorski tekači. Prepričan sem da bi bili na vrhu z Ljubnega v manj kot eni uri.


dfsdfsdf

Premočen in izmučen na vrhu Dobrče

Na hitro se preoblečem, potem pa kolikor hitro se da v dolino. Začne deževati le še bolj močno, ampak nimam kaj- treba je čimprej dol. Moram pa izbrati idealno varianto med čim manjšo in varnejšo hitrostjo teka in tem, da če sem prepočasen da se ohladim in zbolim. Saj tečem zgolj v kratkih hlačah. Več opreme pa nisem vzel s seboj, saj niti ne bi šla v moj camelbak. Pa še takoj bi bil pretežak za tek navkreber. V precej počasnem ritmu prispem le do Brezij. Potem pa se še bolj uščije! V tako močnem dežju res še nisem tekel. Tolažim se s tem, da imam do doma le še 5 km in da gre navzdol. Kot bi bilo naročeno, ko pridem v Ljubno dež poneha. Za celotno, dobrih 25 km dolgo gorsko-tekaško turo s 1150 m relativne višinske razlike sem potreboval vsega skupaj 3 ure. Sedaj pa obljubim, da nekaj časa ne grem več na Dobrčo!

Lep gorsko-tekaški pozdrav

Bojan Ambrožič

ČASI TEKA:

Ljubno (vaška lipa) – Brezje pri Tržiču: 43 min 59 s
Brezje -Poldetova klopca (vzletišče za zmaje): 31 min 28 s
Klopca – vrh Dobrče: 23 min 1 s
Brezje- vrh Dobrče: 54 min 29 s

Ljubno – vrh Dobrče: 1 h 38 min 28,1 s

Vrh Dobrče- Ljubno:1h 28 min

Vse skupaj:  3 h 6 min

BLOGI O OSTALIH MOJIH VZPONIH NA DOBRČO:

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.