Ogradi (7. 10. 2007)

No pa smo še otvorili že 4. sezono izletov Samostojne skupine, ki jo vodi naš vodnik Domen Zupan. Odpravili smo se na meni prej precej neznan konec Bohinjskih gora – na Ograde. Po jutranji vožnji skozi Sotesko proti Bohinju smo opazovali posledice "torkove" ujme. Prispemo v Staro Fužino. Tam pa nam Bohici pokvarijo veselje, saj za nekaj kilometersko cesto proti planini Blato, računajo kar 10 Evrov. Ja, toliko kot bi plačali za krog po kakem dirkališču, ne pa za nekaj kilometrov nerodnega makedama. No skaljene misli se kmalu spet obrnejo, ko opazujemo čudovite pisane jesenske barve. Na parkirišču pod Planino Blato se odločimo, da bomo obrali lovsko variatno prek planine Krstenice ter naprej prek planine Jezerca na Lazovški preval. S slednjega pa po grebenu na vrh Ogradov. Najprej nekaj minut hodimo po kolovozni poti, potem pa se odcepimo na lovsko pot, ki nas pripelje na pl. Krstenico. Tu se ustavimo. Proste trenutke porabim za fotkanje čudovitih macesnov. Žal pa zaradi megleno – oblačnega vremena čip kamere ne uspe zapisati ravno tega, kar bi sam hotel. Odpravimo se naprej, pravzaprav zaidemo. Z Blažem namreč izbereva "pot" na napačni strani Stogov. Kratek Domnov vložek in že smo na avtocest na drugi (pravi) strani hriba. Naprej hodimo po zelo zložni markirani poti proti  planini Jezerca. Moj fotoaprat pa pritegneta dve zanimivosti; namreč ob poti raste zanimiv macesen, ki s svojo krožnjo spominja na židovsko svečnik – menoro ter gams, ki nas opazuje s primerne razdalje. Na jezercih levo pod pobočji Ogradov opazim (lovsko) pot, ki gre po vsej verjetnosti prav tako proti Lazovskem prevalu. Zaradi sigurnosti pa se raje še 5 minut držio markirane poti in se potem odcepimo navzgor proti Lazovskemu prevalu. Tik pod steno gre poševno navzgor pot, a mi raje cikcakamo skozi ruševje. Na prevalu opazimo prve zaplate snega. Vreme je tu kar se tiče fotaknja super in le tu mi uspe nekaj tako željenih "barvitih" fotk. Tu se potem odpravimo levo po grebenu na vrh. Pot je kar atraktivna; tako da se je tu in tam treba malo prijeti. Na vrhu Ogradov pa opazimo zanimiv in redek pojav glorije. Tudi to intenzivno fotkam, saj take pojave sem in tu radi objavijo na svetovno znani astronomski spletni strani Spaceweather.com. Na vrhu pa nas pričaka še drugo (ne)prijetno presenčenje. Namreč cela horda planincev z Litije. Ne vem če se nam je že kdaj kaj takega zgodilo na naših predvsem bolj "samotnih" turah. Sestop opravimo po južnem gebenu oz. pobočju ter se priključimo nazaj na "avtocesto" s planine v Lazu. Še urica (pre)počasnega hoda in že smo nazaj pri naših kuretah na planini Blato.    
 


Kasnejši dopis (15. 12. 2007):

Kot sem že takoj po turi predvideval in si želel, da bi posneto glorijo objavili na eni izmed bolj znanih astronomskih spletnih starani -Spaceweather.com, se je to končno zgodilo. Sliki sem malo povečal saturacijo, da je "mavrica" glorije bolj iztopala, pa tudi jesenske oranžne barve prečudovitih gorskih macesnov, so bližje resnici, kot prej.

Slika, 15. 12. 2007 na spletni strani Spaceweather.com: http://spaceweather.com/submissions/large_image_popup.php?image_name=Bojan-AmbroAfrac34iA-Fotka__145_1197804951_fl.jpg


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.