Projekt: “1. žitni krogi na Gorenjskem”

Sredi poletja so Slovenijo obšle vesti o žitnih krogih na Štajerskem in v Prekmurju. Na naši nivi pa smo pokopali krompir in tam je nastalo nekaj praznega prostora. Tako, da sem se odločil sem, da bom sam izdelal žitne kroge in na ta način poiskušal dokazati, da gre v omenjenih primerih za prevare.

Najprej sem dva dni na njivi garal, da sem na roke populil ves plevel in razrahljal zbito prst. Vendar sem kljub temu zelo užival. Sploh potem, ko sem uvidel, da mi je končno uspelo. Zato sem se odpravil v kmetijsko – živilsko trgovino v sosednjo vas (v Globoko) po 5 kg pšenice. Tam so me upravičeno malo čudno gledali, kaj mi bo konec avgust pšenica za setev. Dejal sem, da jo bom posejal zaradi kolobarjenja. Naslednji dan sem se lotil setve. To je bilo še eno precej zabavno opravilo. Potem pa sem nivo še zadnjič pregrabil, da sem spravil pod površino zemlje seme. To pa zato, da mi ga ne bi požrli vrabci. No in ravno te moje najbolj zle slutnje so se uresničile. Že naslednji dan, ko sem prišel preverit situacijo, je na moji njivi pšenico zobalo na ducate teh “letečih podgan”. Komaj sem jih uspel spoditi, že so se spet vrnili h gostiji. Problem sem rešil tako, da sem si od prijaznih sosedov sposodil ponjave. Žal jih je za celo njivo malo zmanjkalo. Potem je končno padel dež in pšenica je vzklila. Ponjavo sem odstranil, da je lahko neovirano rasla naprej. Vendar se je čez še nekaj dni pojavil pravi odtis te ponajve. Namreč pšenica je zrasla samo na mestu kjer jo je prej ščitila ponajva, ker so vso okoli pojedli vrabci! Za tem sem pustil da pšenica “sama” raste naprej.

Konec septembra sem si spet prišel ogledat siutacijo. Opazil sem dve stvari. Prvo, da je več plevela kot pšenice in drugo, da mi je ta zrasel že do bokov. “Bom pa napravil prve “plevelne kroge”, sem si mislil. Na srečo je vmes tudi nekaj pšenice. Čez nekaj dni v mraku, sem se oborožen z raznimi pripomočki, za tovrstno početje, odpravil na akcijo. Preprosto sem skočil v sredo njive. Tam sem zapičil kol in nanj privezal vrvico. Potem pa sem napravil nekaj previdnih krogov okoli. Za konec sem še z eno palico premeril, da so vse razdalje do roba enake in popravil na mestih kjer je bilo to treba. Naslednji krog pa sme narpavil čisto na avgenmas brez pripomočkov. V spirali sem teptal pšenico in  je kljub temu kar uspelo. Potem sem se lotil elipse, a tu sem ga polomil in nastal je pravokotnik. Za tem se napravil še nekakšen križ v krogu. “Bodo že astrologi potuhtali kaj pomeni,” sem si malo zlobno mislil. Za konec sem se lotil izdelave še kakega pol ducata manjših krogov, ki naj bi ponazarjali simetrijo in povezavo med ostalimi znaki.

Med izdelavo teh krogov sem spoznal, da je to res ensotaven (če ne zabaven) proces, ki ga je mogoče izvesti s zelo primitivnimi pripomočki (ali celo brez njih) v zelo kratkem času. Osebno msilim da so vsi tisti Štajerski in Prekmurski krogi skoraj zagotovo ponarejeni. Nastali so zaradi tega, da je kmet lahko zraven postavil stojnico in prodal kakšno šilce ali dve domačega. Kot drugo je naredil posel še ostalim. Najprej astrologom, ki so na vse mogoče načine dokazovali kakšne energije so tu v teh krogih. Še prav lepo se je videlo kako z dlanmi nihajo tisto svinčnico. Edino kar je res, kot sem spoznal, da se tudi giblje “pozitivna” energija v tem smislu, da sem se med izdelavo krogov imel zelo lepo Smeško in sem spoznal kako preprosto je ukaniti ljudi, kar seveda ni bil moj namen!  Drugi, ki so zaslužili na račun krogov, pa so bili naši vrli novinarji, ki so novice seveda takoj množično pograbili. Ko bi le naredili kaj takega v resnični povezavi za astronomijo.

Drugo let bom prav gotovo spet napravil kroge. Ampak tokrat v večjem obsegu, da bodo vidni z zraka. Morebitni prostovljci, ki bi radi sodelovali pri projektu “Žitni krogi 2008” ste dobrodošli in se mi prosim javite.

žitni korgi

Lep pozdrav

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.