Tradicionalni prvomajski pohod na Dobrčo (1. 5. 2007)

Zbudim se ob 6.15., oblaki so kar pošteno zakrivali nebo. In res nisem vedel ali naj grem poskusit. A vremenske napovedi me prepričajo, da bo vse v redu in odrinem od doma ob 6.50.
            Sprva se z jutranjim hladom vlečem, kot megla. Skorajda je že minila ura hoje, ko sem šele nekje med Brdom in Hudim. Potem na hitro prečim nekaj travnikov, da me kdo od kmetov ne bi videl in si tako skrajšam pot. Po cesti napredujem do Hušice, tam pa kar spet čez travnik. Tukaj sreče ni in naletim na jezne poglede domačina. Brez besed odkorakam naprej. Potem se končno po uri in 35 minutah privlečem do izhodišča za na Dobrčo kjer piše, da me čakata dve uri in pol hoda. Razveselim se, da je dolgočasen asfalt za mano in da imam pred seboj bolj atraktivno pot. Pred začetkom vzpona si vzamem 10 minut časa, da si pripravim pohodne palice in še enkrat na zemljevidu razdelam traso. Potem se začnem počasi vzpenjati. Prav nobenega napora ni, saj ni vročine. V dobre pol ure sem že na vzletišču za zmaje, nekaj minut kasneje sem pri lovski koči. Tam se odločim, da grem najprej direktno na vrh Dobrče, nazaj grede pa do koče. Potem se prebijam še čez zadnje korenine in že sem na vrhu. Vesel sem bil, da je osebni rekord vseeno padel, čeprav ga nisem postavljal. Na vrh sem prispel v 2 urah in 51 minutah. Tabla, ki je nabita spodaj je napisana malo z rezervo, saj sem od tam potreboval 1 uro in 5 minut.

Nato se okrepčam in že mislim sestopiti proti koči, ko na vrh prispe skupina Ljubenčanov. Ugotovimo, da smo hodili po čisto isti poti. Vendar jaz jih nisem videl in ne oni mene, kljub temu da so oni štartali z Ljubna ob 6. uri, torej pred mano in bi jih prav gotovo moral srečati. To spada v dosjeje X !. Potem skupaj sestopimo do Koče na Dobrči. Pri koči spet vse v znamenju Ljubna. Tradicija se očitno lepo ohranja.

 Po dolgem postanku pri koči je sledilo še najslajše: spust v dolino! In res je bilo super. Potke in številne bljižnice so postavljene tako, da se da dobesedno smučati! In ker je vsaka smučarska proga prekratka – je bila tudi ta, saj je bila dolga le 45 minut. Potem pa še dolgočasen sprehod do Ljubna, kamor sem prispel v 2 urah in 1 minuti.

Za konec res lahko rečem, da je Dobrča za 1. maja res Ljubenska.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.