Kitajski zid in še kaj (Objavljeno v Spiki, februar 2007)

 Tokrat želim opozoriti na precej pogosto in vsakomur dobro znano napako. Namreč na trditev, da je mogoče Veliki kitajski zid videti z vesolja ali celo z Lune. Nič ni čudno, da se je ta teorija tako razširila, kajti prve take teorije so se pojavile že davnega leta 1938. Torej še pred začetkom vesoljske dobe. Z začetkom le te pa so se še bolj razširile in v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja dosegle vrhunec, v času človeških pristankov na Luni. Stvar je pripeljala tako daleč, da je prvi Kitajski astronavt Yang Liwei, razočaran dejal da z orbite ni mogel videti Kitajskega zidu. Tolažil se je z mislijo, da je bil zid za oblaki. Vendar prav gotovo niso bili krivi oblaki. Kajti zid je največ 10 m širok in ima zelo slab kontrast z okolico, čez katero se razteza. Prav zato ga je celo težko fotografirati, kaj šele videti. Dobri posnetki zidu so uspeli le z radarjem nameščenem na Space Shuttlu. Kaj pa potem z Lune? Neil Armstrong je dejal, da ne verjame, da lahko vsaj s svojimi očmi vidi z Lune katerikoli objekt na Zemlji, ki ga je zgradil človek. In v resnici je tako, z Lune se lahko opazi le kontinente in oceane. Še celo Hubblov vesoljskih teleskop ima na razdalji oddaljenosti Lune ločljivost le 65 m na točko.  Vendar tem špekulacijam očitno nikoli ne bo konca, ker v zadnjem času so se pojavile govorice, da se da tudi znameniti Dubajski palmi videti z Lune. Sprožili so jih kajpada tamkajšnji šejki, kajti gre očitno za dobro reklamo. Pravzaprav edine človeške stvaritve vidne iz nizke zemljine orbite, so mesta, ki so še posebej ponoči nezgrešljiva, kar je seveda posledica naraščajočega svetlobnega onesnaženja.

 In kaj me je pravzaprav spodbudilo k tem pisanju? Na Spletni strani RTV Slovenije so v spletnem kvizu zastavili vprašanje: »Katero je edino delo človeških rok, ki je vidno z Lune?«  Kot pravilen pogovor pa navedli prav Veliki kitajski zid.

 

Poleg tega moram opozoriti na še eno napako, ki so jo prav tako storili na spletni strani RTV Slovenija. V članku o pristanku ruske tovorne ladje Progress na Mednarodni vesoljski postaji so zapisali : »Rusko plovilo Progres M-59 je tokrat že 24. obiskalo Mednarodno vesoljsko postajo. Progres M-59 je tovorno plovilo brez posadke, namenjeno pa je tudi prevozu vesoljcev na MVP in nazaj.«. Torej kljub temu, da so pravilno navedli, da gre za plovilo brez posadke, trdijo, da je namenjeno prevozu kozmonavtov. Torej nekaj kar po zdravi pameti ne gre skupaj!

           Rad bi še nekaj dodal mojemu prispevku, da ne bodo mislili da imam na tapeti samo RTV Slovenija. Namreč na konkurenčni televiziji na POP TV so naredili popolnoma enako napaka, kot na Nacionalki. Zapisali so: »Po podatkih pristojnih ameriških oblasti je Progress M-59 tokrat že 24. obiskal MVP. Rusko tovorno plovilo, ki je pred dvema letoma zaradi nesreče nadomestilo ameriško, je sicer namenjeno tudi prevozu astronavtov na MVP in nazaj

Naj še enkrat poudarim, da gre za plovilo brez posadke, ki je namenjeno izključno prevozu tovora in opreme.

Verjetno smo priča varianti tako imenovane igrice Pokvarjeni telefon. Tiskovna agencija pri kateri očitno oba navedena medija zbirata informacije za svoje prispevke, je storila napako, katero navedena nista uspela prepoznati. Posledica pa je, da je vsa povprečno izobražena javnost dobila napačne informacije, ki jih bo verjetno posredoval naprej nekomu tretjemu. In prav to slednje je najbolj žalostno, ker se krog zavedenih na ta način širi.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.