Moj prvi prispevek za Spiko, ki je bil objavljen v Junijski izdaji te revije

        Zelo sem se razveselil vaše nove rubrike – Cvetke iz domačih logov. Odgovarjam na vaš poziv predvsem zato, ker sem tudi sam opazil, da v naših medijih pojavlja veliko napak v člankih in poročilih. Pa so tega ne prihaja le v manj pomembnih slovenskih medijih. Prav nasprotno. Največ napak sem zabeležil v časopisih, kot so Nedeljski dnevnik, Delo in Slovenske novice. Poleg tega sem bil priča veliki količini storjenih napak na spletnih mestih (pa tudi med glavnim informativnim programom) velikih slovenskih televizijskih hiš POP TV in RTV Slovenija. Prav slednja bi po mojem mnenju morala veliko bolj paziti. Kar predstavljajte si, koliko gledalcev koliko gledalcev TV Dnevnika dobi včasih čisto neumne in zavajajoče informacije. Za katere plačujejo! A sam skorajda še nisem videl njihovega astronomskega prispevka, ki bi bil brez napak. Žal se te napake kljub temu, da jih opozorim, ne odpravijo. Napake so tako strašanske, kot na primer ta , da namesto astronomije napišejo astrologija. Pa  to na naši nacionalni televiziji, ki bi morala ljudem bistriti um in izobraževati? Pa dela prav nasprotno

        Zato sem vesel, da ste se odločili za to temo, ker vem, da vas berejo in boste – sem popolnoma prepričan – pripomogli k boljši kakovosti literature. Cilj je popolnoma jasen: da bi ljudje prišli do pravih in točnih informacij. Tudi sam sem nekako poizkušal na te napake opozoriti in tako sem na forumu Vesolje.net odprl temo, v kateri že od začetka januarja beležim(o) te napake. Rezultati so – kot rečeno – grozoviti. Na žalost je skorajda popolnoma nemogoče najti kak članek, obvestilo, poročilo…, ki ne bi imel napak. Jasno, da ne gre tu za slovnico, ampak (ne)prave podatke oziroma informacije.

        Tak primer je majska izdaja računalniške revije Moj mikro, kjer se pod temo o navigacijskih napravah GPS (na strani 67 v rumenem okvirju) zapisali: "Osnova satelitskega omrežja je 24 satelitov GPS, a glavni krivec, da navigacijske naprave znajo z njihovimi signali določiti, kje se uporabnik nahaja, so natančne atomske ure. Te so sestavni del satelitov, ki krožijo približno 20 kilometrov nad nami, njihove orbite pa sledijo natančnemu načrtu ameriške vojske."

 

Lep pozdrav, z mislijo, da bodo opozorila spremenila kvaliteti naše literature, Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.