Marjan Zupančič tretjič na Slovenski planinski poti

Marjan Zupančič je Slovensko planinsko pot (SPP) pretekel že dvakrat. Prvič leta 2013, ko je potreboval 7 dni 14 ur 45 minut in drugič leta 2015, ko je postavil trenutno veljaven rekord 7 dni 8 ur in 10 minut. Zaradi letošnjega pomanjkanja tekem, se je odločil, da se še tretjič odpravi na pot in odteče v času krajšem od sedmih dni. Na pot se je podal v soboto, 18. 7. ob 6. uri v Mariboru. Torej mora v cilj* v Ankaranu priti najkasneje 25. 7. ob 6. uri zjutraj.

Koliko je to realno pa bomo videli. Marjana poznam že več kot desetletje in dobro poznam njegov slog teka. Prav tako sem ga spremljal na obeh dosedanjih tekih po SPP. In sicer se on vedno vsakega podviga ali tekme loti neizprosno oz. na polno, kar se mu kdaj obrestuje včasih, pa tudi ne. Tako je včeraj prvih 100 km in 5000 višinskih metrov pretekel v le 12 urah in 45 minutah. Dan pa je zaključil po 120 km v Robanovem kotu. Tam si je privoščil 2 uri pavze (brez spanca) in potem nadaljeval čez Kamniško-Savinjske Alpe. Spremljevalci so poročali, da je imel hude težave z želodcem in je že razmišljal o odstopu. Na srečo so uspeli najti ruporut in situacija z želodcem se mu je umirila. Sam sem ga spremljal danes popoldne od Jezerskega prek Storžiča. V načrtu je bilo, da gremo še čez Tolsti vrh do Tržiča. Vendar se je Marjan zaradi neizmerne utrujenosti in neprespanosti odločil, da zaključi dan v Domu pod Storžičem. Nadaljeval bo pa jutri ob enih ponoči. Najbrž je bila to prava odločitev, saj je v enem kosu (brez spanca) premagal kar 180 km. Marjan ima predvsem odlično podporno ekipo, ki zanj zelo dobro skrbi. Zato ima vse možnosti, da mu načrt uspe.

*Marjan teče klasično varianto Slovenske planinske pot, ki je bila v veljavi do leta 2003 in ne trenutno veljavne, ki je nekoliko daljša (z več kontrolnimi točkami) in se konča na Debelem Rtiču. Po mnenju mnogih je bil takrat SPP speljana najbolj logično. Tudi mene moti, da PZS (povsem po nepotrebnem) ves čas spreminja potek poti.

Marjan je opremljen z GPS oddajnikom. Zato lahko ves čas spremjate kje je na naslednji povezavi: Alpeadriatrail

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.