Viševnik, 22. 3. 2020

Parkirišče na Rudnem polju je bilo povsem prazno. Vendar po mojem mnenju ne zaradi koronavirusa, ampak bolj verjetno zaradi slabe vremenske napovedi. Tudi sam sem zaradi tega začel s hojo šele ob 12. uri. Kmalu se je na mojo srečo povsem zjasnilo. Prav tako ni bilo nobenega vetra. Za po vrh pa povsod še nekaj centimetrov novega snega, kar je pričaralo pravo zimsko idlo. Večino poti se mi je na psih delala cokla. Vrh Viševnika je kopen in zato ni smučljiv. Smučal sem od “skal” na grebenu. Kopno je tudi južno pobočje Viševnika – zato sem z grebena odsmučal direktno navzdol v grapo, ki pelje na Zlate vode. Večino časa sem imel južen sneg – v senčnih legah pa je bilo celo nekaj malega pršiča. Grapa nad smučiščem je odlično zalita. Prav tako ni bilo nobenih težav prismučati do avta. Skratka, dobra smuka za konec marca.

23 comments

  • Odlična izbira! Zadnjič je pisalo, da je Pokljuka zabita z avtomobili, naj ne hodimo tja. Pa v trgovinah gužva in možnost okužbe…. Jaz sem bila na sv. Lovrencu, navzdol sem šla prvič čez obzidje, tam piše zahtevna pot. Ja, strma je bila, pa še en kuža se nama je pridružil, ki je potem ostal spodaj v vasi. Upam, da je našel svoje. Lep pozdrav!

    Všeč mi je

  • Bojči, tule ti nalimam še komentar, ki si ga ravno brisal izpod fotografije parkirišča na Rudnem polju. Tekst se nanaša na to, zakaj je parkirišče prazno. Pa sej veš… Če imaš jajca bit družbeno neodgovoren, potem imej jajca tud sprejet komentarje pod tvojim početjem!

    Si mogoče pomislil, da se je pa folk le začel držat priporočil GRZS-ja in PZS-ja in se s tem posledično ne izpostavlja eventuelnim nesrečam, ki bodo v naslednjih dneh močno obremenile že tako obremenjeno zdravstvo??? Očitno ti določene stvari ne bodo nikoli jasne. Tudi to ne, da bi te v primeru kakršnekoli nezgode na gori reševali najmanj štirje reševalci, ki imajo po vsej verjetnosti družine, otroke, starše. Ampak tebe boli patka za vse to! In glede na to, da se ti sladko jebe za priporočila zgoraj omenjenih zvez, se ti verjetno jebe tudi za priporočila NIJZ-ja glede obnašanja med ljudmi, kar pomeni, da si verjetno tudi eventuelni prenašalec za nekatere smrtonosnega virusa. Le tega bi ob reševanju verjetno dobrodušno podelil z vsemi, ki bi te reševali.
    BTW: parking na Rudnem polju še nobeno nedeljo v tej zimi ni bil tako prazen, ne glede na vreme. To ti lahko povem s prve roke.
    Mogoče ti bo čez kak teden bolj jasno zakaj gre, ko pridejo na dan posnetki iz bolnic, ki se že danes pridno polnijo!
    Pa srečno pri vseh tvojih neumnostih!

    Všeč mi je

    • Oprosti, ampak vsak tvoj stavek je poln neumnosti in neresnic. In moj cilj je, da je vsaj na mojem blogu tisto kar je napisano resnično res. Zato da vnaprej ne zavajaš po nepotrebnem še drugih sem ga zbrisal. Slovenske bolnice so trenutno povsem prazne, ker ne sprejemajo bolnikov, ki nujno rabijo pomoč. In to samo zato, ker vsi v pretiranem strahu čakajo apokalipso. Kako dolgo bo tako še šlo? Ljudje v tem trenutku počasi umirajo, ker ne dobijo ustreznega zdravljenja oz. zdravstvenih storitev, ker vsi samo čakajo na koranavirus in nihče nič ne dela.

      Všeč mi je

    • Verjemi, sem iz večih virov dobro obveščen. Situacija trenutno (vsaj v bolnicah) na srečo ni tako kritična, kot je prikazano v medijih. Ampak kdor verjame, da je Zemlja ploščata, bo to verjel, pa mu tega nihče na noben način ne bo uspel dopovedati. Nekaterim se pač nič ne da dopovedati. Žal.

      Všeč mi je

  • Bojan daj prosim ko bo situacija v bolnicah tako kritična, kot je prikazano v medijih, napiši eno sporočilo na blog, da bomo pravočasno obveščeni tudi mi ki verjamemo, da je Zemlja ploščata. Vsi nimamo virov v bolnici da bi vedeli resnico o tem, ali še lahko gremo v planine.

    Všeč mi je

  • You can put your own spin on it, ampak moralna zmaga je na strani tistih ki so se te dni odpovedal užitku in ostal doma.
    V tej luči je vzpon in spust po obilokakem bregu precej ničvreden dosežek.

    Všeč mi je

  • Čestitke za turo in javno objavo.
    Ni ušlo moji pozornosti, da veliko kritikom hoje ali smučanja v hribih v teh dneh, da ne rečem občutni večini, manjka osnovnih veščin komunikacije, kot sta spoštljivost do sogovornika in teža argumentov.

    Všeč mi je

    • Darko očitno vi razumete, kako razmišlja Bojan. Morda bosta skupaj lažje odgovorila na naslednje vprašanje: kako veš da nisi okužen in da ob morebitnem reševanju ne boš ogrožal zdravja reševalcev, posredno pa tudi njihovih družin?

      Všeč mi je

  • Anonimnež, ta je enostavna. Bom zaokrožil verjetnost navzgor na 0.1 %, da je konkretni turni smučar okužen in še enkrat ocenil verjetnot nesreče navzgor na 0.1%, kar potem elementaren izračun da verjetnost 1 proti milijon.
    Kar je mimogrede toliko kot da na dani dan voznik avtomobil povzroči nesrečo in nekoga poškoduje (v Sloveniji).
    Verjamem, da so reševalci že dobili zaščitno opremo in da jo znajo uporabljati. Tako da ocenjujem možnost prenosa podobno kot pri zdravstvenem osebju ali pri blagajničarki v Mercatorju.

    Všeč mi je

    • Darko, kot ste pisali – teža argumentov, prosim.
      Zakaj je verjetnost, da je okužen, 0.1%? Glede na podatke iz naših bolnišnic in statistiko iz tujine je trenutno okužen približno 1% prebivalcev države.
      Verjetnost nesreče 0.1%?
      Verjamete, da reševalci že imajo zaščitno opremo in jo znajo uporabljati, ali to zagotovo veste?

      Torej predpostavka brez temeljev na predpostavko brez temeljev pa še osebno prepričanje, rezultat pa je ocena verjetnosti prenosa, za katero ste se odločili še pred argumentacijo. Bravo.

      Ja, pa še pot do ture in nazaj, tudi tam se lahko zgodi nesreča. Verjetnost za to je sicer manjša kot običajno, ker je trenutno bistveno zmanjšano število drugih udeležencev v prometu.

      Torej se strinjate o izbiri, s katero je trenutno soočen vsak planinec:
      – možnost prenosa okužbe na reševalce = 0, če ostaneš doma,
      – možnost prenosa okužbe na reševalce > 0, če greš v planine.

      Verjetnost za prenos je seveda majhna, vprašanje pa je, ali bi bilo to tudi legitimno opravičilo v primeru nesreče in prenosa okužbe. Po mojem ne.
      Pa ne pozabite, okužba gre lahko v obe smeri – kaj, če reševalec okuži vas?

      Všeč mi je

      • Jasno je, da je ocena do neke mere subjektivna.
        Glede na to, da ste vi začeli debato, bi bilo pravzaprav bolj prav, da bi sami prvi podali oceno.
        Sicer na koncu zapišete, da je za vas sprejemljivo samo tveganje 0, tako da na nek način potem neka resna debata z vami ni možna (ker imate tako trdno osebno prepričanje).

        Pa vseeno, če se še malo dopolnim. Tudi če je splošna okuženost 1%, je ta delež pri (recimo) turnem smučarju bistveno manjši in to iz razlogoa, ker je (zelo verjetno, če je na turi) nesimptomatičen, teh je pa veliko manj kot vseh okuženih. Tudi pri nesimptomatičnem človeku je možnost prenosa manjša.
        Sicer pa tveganje okužbe na nek način vedno obstaja, tudi pri navadni gripi (čeprav manjše). Torej če bi dosledno upoštevali vašo logiko, ne bi nikoli šli v gore.

        Všeč mi je

  • Ne, verjetnostna žogica ni bila na moji strani – moje vprašanje je bilo: “kako veš da nisi okužen in da ob morebitnem reševanju ne boš ogrožal zdravja reševalcev, posredno pa tudi njihovih družin?” Zanimalo me je torej, na podlagi kakšnega razmisleka lahko spregledate opozorila oziroma prošnje reševalcev, zdravnikov in ostalih.

    Vaš odgovor pa je bil ocena verjetnosti, da pride do okužbe. Strinjam se, da je to pravi pristop k problemu, a žal težko objektiven, tudi jaz ne poznam dovolj točnih številk, poleg tega pa v tem primeru mi sprejemamo odločitev za ostale vpletene, ne le zase. In ti ostali (na primer reševalci) so nam na različne načine že sporočili, da je povečano tveganje reševanja, ki se je pojavilo zaradi možnosti prenosa okužbe od ponesrečenca, tudi zanje preveč in da zato ne moremo pričakovati reševanja v vseh primerih.

    Če bi šel lansko leto v gore in padel, bi reševalce izpostavil nekemu tveganju. Če greš danes v gore in padeš, reševalce (in njihove bližnje) izpostaviš tveganju, ki je glede na lani povečano za tveganje prenosa virusa. Tudi asimptomatski okuženi so 24 ur pred prvimi simptomi že zelo kužni, simptomi mnogih pa so tako blagi, da jim ne bi preprečili odhoda v planine. Strinjam pa se, da bi se sam ponesrečeni izpostavil popolnoma do enake mere kot lani ob predpostavki, da bi reševalci kljub tveganju za okužbo prišli ponj.

    A glavna motivacija delovanja družbe v teh časih je popolno nasprotje egocentričnemu gledišču – ostanimo doma, da ne izpostavljamo drugih, ki na svojo izpostavljenost ne morejo vplivati, npr. ranljive skupine in vsi zaposleni v nujnih sektorjih, ki smo tudi v teh časih na delovnih mestih.

    Všeč mi je

    • Par ur nazaj sem prebral, da je razširjenost virusa vsaj 5x večja kot uradna številka cca 500, kar znese 2500+, kar znese dober promil in nikakor ne 1%, kakor ste napisali. Tako da moja prvotna ocena drži, da je riziko okužbe ranga 1 proti milijon. Torej nekaj podobnega, da v normalnih razmerah na dani dan narediš nesrećo s poškodbo z avtom. Sicer je res, da so ene vožnje bolj ali manj potrebne, ampak obisku sorodnikov ali izletu v hribe z avtom bi se bilo potemtakem po vašem kriteriju treba odpovedati?

      Če naredim še eno aplikacije vaše logike: ali ste tako angažirani tudi pri vaših prijateljih in znancih, če ne upoštevajo priporočil glede zdravja in si tako skrajšujejo življenjsko dobo, pri tem milsim predvsem na kajenje, alkohol in nezdravo prehrano (npr. sladkarije)?

      Všeč mi je

      • Kako kaj vaši izračuni?

        15 žrtev, če umre 0.66% okuženih, to pomeni, da je pred približno 2 tednoma (povprečen čas od okužbe do smrti) bilo več kot 2200 okuženih. Od takrat se okužba zaradi ukrepov verjetno širi počasneje, kar pa ne velja za gospodinjstva – ljudje, ki stanujejo skupaj, so se verjetno okužili vsi.

        Vi ste 25.3. pisali o 2.500 okuženih, zgornji izračun kaže, da jih (nas?) je verjetno bilo že teden dni prej 2.000, razen če imamo izjemno visok delež hudo obolelih in umrlih, višji kot v ostalih državah. Lahko pa še vedno tiščite glavo v pesek, to še ni prepovedano. Vendar samo v občini vašega bivališča, razen če je to vaša služba.

        Všeč mi je

  • Pri 2500 okuženih v bolnišnicah ne bi imeli toliko bolnih in tudi še ne bi bilo 4 smrtnih žrtev. Pri 20.000 okuženih pa izračun pokaže precej podobne številke trenutnim o stanju v bolnišnicah in številu umrlih. Seveda je verjetno, da so ukrepi v zadnjih dneh zmanjšali število novih okužb, to pa se še ne pozna v bolnišnicah. A žal smo bliže 20.000 kot 2.500.

    Po mojem se vam ni treba ničemur odpovedati. Po mnenju tistih, ki se jim je pri izvajanju rednih aktivnosti v zadnjih tednih povečala ogroženost zaradi možnosti prenosa virusa, pa se je smiselno odpovedati nenujnim potem – z avtom ali z gojzarji ali oboje. Sam sem se odpovedal tem potem.

    Torej vaše ravnanje temelji na oceni rizika za vas, ki se ni pretirano povečal zaradi virusa?

    Moje logike niste pravilno aplicirali na drugi primer, pravzaprav ste jo razumeli popolnoma napačno. Naj popravim:
    “ali ste tako angažirani tudi pri vaših prijateljih in znancih, če se bojijo za svoje zdravje zaradi vašega ravnanja, npr. zaradi kajenja v njihovi bližini, zaradi divje vožnje ko so v vašem avtu, zaradi obiskovanja v času sezonske epidemije gripe, ko ste bolni?”

    Moj odgovor bo seveda: Ja, seveda upoštevam njihov upravičen strah, pravzaprav me niti ni treba prositi, naj opustim to za njih nevarno početje. Ko sem sam, lahko kadim, divje vozim po prazni cesti in grem z gripo v gozd, to je moj problem. Če pa s tem ogrožam še koga drugega, ki celo prosi, naj ga ne ogrožam, pa to ni več samo moj problem.

    Všeč mi je

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.