Okoli Drage

Celo letošnjo zimo skorajda nisem tekel, saj sem se po pravici povedano teka čisto preveč naveličal. Polnih 13 tekaških sezon je za mano. Zato sem vesel, da sem tek vsaj začasno zamenjal s turnim smučanjem. Sedaj spomladi, ko je dan daljši in je topleje, pa se mi spet prileže kakšen tekaški krog. Danes sva z Žigom tekla po poteh okoli doline Drage.

Začela sva pri gradu Kamen v Begunjah. Najprej sva se povzpela na Dobrčo. Sneg se začne šele nad Kočo na Dobrči. Nato sva se z vrha Dobrče po brezpotju spustila na markirano pot proti planini Prevali. Ker gre za severno stran gore, je bilo tod še okoli 20 cm snega. Nadaljevanje je bilo na srečo kopno, saj bi bilo v primeru snega na poti brez derez popolnoma neprehodno. Pot je na nekaterih mestih od zime močno poškodovana.

S Prevale sva se čez Rožo povzpela do Roblekovega doma na Begunjščici. Do sem brez posebnosti. Zahteven pa je bil sestop z Robleka, saj je bila pot povsem poledenela; midva pa nisva imela derez. Števila padcev raje nisva štela. S Poljške sva planine tekla mimo Smokuškega vrha do sv. Petra nad Begunjami. Pod sv. Petrom je urejena kratka šolska ferata, ki nama je lepo začinila turo. Nazadnje je sledil le še spust po smučišču Krpin do izhodišča. Pot je dolga 24 km z 2000 višinci.

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.