Test čelnih svetilk

Pozimi zaradi kratkega dneva skorajda izključno tečem ponoči. Zato me na teh treningih vedno spremlja tudi naglavna oz. čelna svetilka. V tem blogu sem pripravil kratek (nesponzoriran) test dveh čelnih svetilk, ki jih sam uporabljam: Petzl Tikka RXP in Led Lenser NEO 10R.

Svetilka Petzl Tikka RXP sveti s 160 lumni. S tem je to ena najmočnejših svetilk, ki nima akumulatorja/baterij nameščenih na zatilnem delu. Akumulator se polni prek USB-ja, kar je zelo priročno za vsakdanjo uporabo pri teku. Najbolj pozitivno me je pri svetilki presenetil sistem avtomatskega prilagajanja svetlosti. To pomeni da lučka s pomočjo vgrajenega senzorja sama prilagaja jakost in širino snopa. Preden sem to lučko kupil sem mislil, da je to samo marketinška poteza in, da to v praksi nikoli ne pride prav. Sedaj ko lučko uporabljam že tri leta*, lahko rečem, da brez tega sistema ne morem več normalno ponoči teči, ker ta sistem funkcionira tako zelo dobro. Težko je razložiti kako. Ampak zadeva je podobna kot CGI pri filmih – le ta je dober, če se ga ne opazi. Skratka, kadar tečem hitreje potrebujem ožji snop, ko pa upočasnim korak pa v trenutku potrebujem širšega. Pravzaprav edina velika  slabost te svetilke je zelo kratka življenjska doba baterije – samo 4 ure. Potem se svetilka preklopi v zasilno svetenje s skromnimi 7 lumni, kar je manj kot sveti lučka na mojem mobilnem telefonu.

Zato sem moral kupiti drugo svetilko, katere baterija bo zdržala celo noč: in sicer Led Lenser NEO10R. Ta svetilka zdrži 10 ur na kar 600 lumnih oz. 15 ur na 250 lumnih. Pričakovali bi da bo svetilka pri 250 lumnih več dvakrat temnejša, kot na 600 lumnih. Pa ni tako, pri 250 lumnih sveti le okoli 15 % slabše. Tako kot Petzlova svetilka, se tudi ta polni prek micro USB-ja. Vendar je tu akumulator nameščen na plastičnem nosilcu, ki obide zatilje glave. Kljub teži, svetilka dobro stoji na glavi. Me pa plastični nosilec rahlo žuli. Na srečo buff ali kapa hitro rešita to težavo. Svetilka je resda svetla. Snop svetlobe pa je precej slabši in manj kvaliteten, kot pri Petzlovi svetilki. Ne samo, da ni aktivnega prilagajanja, ampak je snop preproste okrogle oblike in preozek. Tudi, ko je snop najbolj skrčen ne pokrije mojega celotnega vidnega polja (kar na drugi strani Petzlova svetilka zna zelo dobro). Zato kljub temu, da ta svetilka teoretično sveti skorajda 4-krat močneje, z njo vidim slabše. Prav tako svetilka ne paše najbolje na čelado.

thumbnail_IMG_20181114_201658

Torej imam trenutno dve svetilke: eno z odličnim snopom in slabo baterijo in eno z obupnim snopom svetlobe in dobro baterijo. Obstaja torej kakšna svetilka, ki ima oboje dobro? Na trgu sem našel samo en model za katerega se zdi, da ja. In sicer Peztl NAO. Ta lučka sveti kar s 750 lumni. Pri 320 lumnih  pa naj bi z aktivnim prilagajanjem snopa zdržala 15 ur. Res me zanima kako se svetilka obnese v praksi. Žal pa me je od nakupa odvrnila njena zelo visoka cena (183 €). Če jo imate, mi prosim v komentar napišite kako se vam obnese.

*Trenutno se modela RXP skorajda ne da kupiti več. Jo je pa nadomestil model Reactic+, ki je po karakteristikah in dizajnu skorajda identičen.

4 comments

  • NAO je reeees vse to kar obljublja. Že vrsto let uporabljam NAO- brez plusa, torej njeno predhodnico z pol manjšo svetilnostjo in dela kot top. Vsakič znova sem fasciniran nad njeno pametjo glede prilagajanja snopa…. Zmede jo le res gosta megla, saj je odboja od mini kapljic enostavno preveč in se ne zna odločit kako bi svetila- Takrat ji enostavno izklopim pamet in vklopim svojo 🙂 Pritrjevanje na glavo je malo neobičajno, ampak stoji dobro in je lepo uravnotežena.

    Všeč mi je

  • Petzli z baterijami na zatilju imajo precej slabe-tanke žice, ki se pri vstopu žice v svetilko rade preščipnejo. Do sedaj sem zamenjal vse 4 Petzle (Zoom, Myo, Myo XP 2x) zaradi tega razloga (v 15 letih sicer). Sicer pa sem svetilke pogosto tlačil v poln žepe nahrbtnika in jih pri tem zvijal.

    Všeč mi je

  • Nao + je vse kar rabiš na nočnem turnem spustu. Brez problema voziš tudi pri hitrostih nad 40 km/h. V bistvu je vidljivost neprimerno boljša kot podnevi ob nejasnem vremenu. Trenutno jo dobiš po res nizki ceni iz tujine (Nemška preverjena trgovina Funktionelles jo celo prodaja za 115 eur + 10 eur poštnina v slovenijo).

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.