31 X na Kristalno palačo

Tek na Kristalno palačo v BTC-ju je potekal že peto leto zapored. Prireditev ne ponuja samo enega klasičnega vzpona na vrh, ampak je možno nastopati v celi paleti različnih disciplin (posamično, posamično 3-krat, gasilci, štafete, v visokih petah). Sam sem se odločil za nastop v disciplini Triglav run, kar pomeni, da se je bilo potrebno na vrh Kristalne palače povzpeti kar 31-krat. Štart teka je bil v kleti stavbe. Potem pa smo morali vsakič premagati 21 nadstropij s po 479 stopnicami do vrha zgradbe. Skupno se je tako nabralo 651 nadstropij in 14849 stopnic, kar znese 2864 m višinske razlike (od tod ime tekme). Čas je tekel samo med vzponom. Tako smo lahko vmes med posameznimi teki počivali. Vendar  je bila časovna omejitev, da se vse vzpone opravi v petih urah. Tak sistem je dopuščal taktiziranje.

Sam nisem veliko taktiziral. Prvih nekaj vzponov sem testiral noge. Potem pa sem imel v vsakem krogu enak ritual: pijača, 2 min pavze, da mi je pulz padel pod 100 utripov/min, nato dvigalo in počasen sprehod nazaj na štart. V vseh krogih sem tekel. Nikoli nisem imel krize, da bi moral po stopnicah hodit. Je bila pa moja taktika, da sem menjal ritem med preskakovanjem po dve stopnici na enkrat in preskakovanjem po eno stopnico. Za 31 vzponov sem potreboval bruto 4 ure in 27 minut, kar pomeni, da sem za en krog potreboval povprečno 9 minut. Moj neto čas pa je bil 1 h 33 min 42 s, kar pomeni da sem povprečno za en vzpon potreboval 3 min 1 s. To je povprečno 4 stopnice na sekunde oz. 5,7 sekunde za vsako nadstropje. Na koncu sem bil s tem rezultatom tretji. S tem, da sem za drugo-uvrščenim Nejcem Žagarjem zaostal samo za 6 sekund! Tekmo je sicer zmagal Martin Koželj s časom 1 h 31 min 19 s.

Za konec pa še komentar na temo: kako težka se mi zdi ta tekma? Ni težka! Tekma se sicer zelo vleče, kar zna biti problem za glavo, ki ni natrenirana. Kakšnega strašnega fizičnega napora pa ne zahteva, saj se teče samo 3 min in nato močno počiva. Prav tako se teče samo navzgor. Zato noge ne pečejo. Meni osebno je tekma po skakalnici v Planici precej težja, čeprav tista traja samo 2-krat po 6 min, ta pa 31-krat po 3 min. Ta tekma bi lahko postala veliko bolj zanimiva tako, da bi bil časovni limit  npr. 3 ure 30 min. Potem bi bilo pa potrebno ves čas teči, z minimalnim počitkom.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.