Grossglockner po grebenu Stüdlgrat

Letos sem opravil že dva pristopa na Grossglockner po normalni smeri iz Kalsa. Tokrat pa sem se na goro po grebenu Stüdlgrat. Zakaj grem tolikokrat na Grossglockner? Preprosto zato, ker je to najbližja visoka gora (samo tri ure vožnje) in jo izkoriščam za aklimatizacijo pred vzponi na še višje gore. V nasprotju z normalno potjo, ki je na pol ferata in na pol plezalna smer I. težavnostne stopnje, je Stüdlgrat v celoti alpinistična smer III/IV/A0 težavnostne stopnje.

Ob 3:30 smo štartali s parkirišča pri hotelu Locknerhaus (1919 m) v Kalsu. V uri in pol smo dosegli kočo Stüdlhutte (2802 m). Tu smo nadaljevali levo na ledenik Teischnitzkees. Ta ledenik je (v nasprotju s Ködnitzkeesom, kjer poteka normalna pot), poln ledeniških razpok. Nekaterih se sploh ni dalo obiti in smo morali čez nje skakati. Ob prvem jutranjem svitu smo dosegli škrbino Luisenscharte (3175 m), kjer se greben Stüdlgrat začne. Začetek plezanja je lahek (I-II). Nato kmalu pride prvi težji del (II). Za tem pa je smer vse vse do točke Frühtüsckplatz (3550 m) lahka. Večinoma se kar hodi po bolj ali manj uhojeni stezici ali pa lažje pleza. Za Frühtüsckplatzom pa greben postane veliko bolj strm, plezanje pa za eno ali dve stopnje težje.

Takoj nad Frühtüsckplatzom sledi navpičen skalni skok, kjer je v pomoč napeta jeklenica.  Še težje je potem nekoliko višje. Tam je tako težko, da če ne bi bilo jeklenice, ne bi uspel priti čez. Še s pomočjo jeklenice sem skok premagal s z zadnjimi atomi moči (nisem plezalec). Tretji težji del smer je prečenje plati, kjer oprimkov skorajda ni. Smer se zaključi prav na vrhu Grossglocknerja.

Plezal sem v supergah za gorski tek, ker je to najboljši kompromis med plezalkami in gojzarji. Poleg superg sem celo turo tovoril tudi zimske gojzarje vred z zimsko tehnično opremo zaradi prečenja ledenikov. Tri leta nazaj je sneg bil, zaradi česar smo za smer potrebovali kar 6 ur. Tokrat smo v kopni skali plezali 4 ure. Z vrha Grossglocknerja smo sestopili po normalki. Za celotno turo smo od avta do avta potrebovali 13 ur in pol. Če temu dodamo še 6 ur vožnje, to nanese na kar 20 ur dolg dan. Zato priporočam, da turo izvedete v dveh dneh, saj denimo spanje v koči Stüdlhütte stane samo 13 €.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.