Kako je mogoče, da je Triglav v Google Earthu narisan narobe?

Prihaja poletni čas in s tem se bo znatno povečal obisk naših gora. Še preden se odpravim na turo v gore je pomembno, da pripravimo podroben načrt naše ture. Osnovni pripomoček za to nalogo predstavlja čim bolj natančna planinska topografska karta. V preteklosti so bile vse karte papirnate. V današnjem času pa papirnate zemljevide vse bolj nadomeščajo ročni GPS sprejemniki, aplikacije na mobilnih telefonih z nameščenimi digitalnimi zemljevidi in pa posebne pametne ure. O vseh teh temah sem že pisal na blogu. Nisem pa še podrobneje omenjal programa Google Earth, čeprav ga vključim v skorajda vsak svoj blog. Google Earth je najbolj priljubljeno brezplačen program za prikaz Zemeljskega površja. Prvič je izšel že daljnega leta 2001. Od takrat je bil prenesen že več milijard-krat. Program v osnovi prikazuje satelitske slike v različnih merilih, ki so združene v digitalni model celotnega površja Zemlje (in tudi nekaterih drugih planetov v Osončju). Mogoče je tudi zavrteti čas nazaj in npr. opazovati koliko daljši so bili ledeniki le pred nekaj leti. Zelo pomembno je tudi to, da je mogoče v program uvoziti GPS sledi in ta način analizirati pretekle ture. Program je na voljo tudi v obliki aplikacij za mobilne telefone, kjer pa je žal oskubljen nekaterih funkcij. Zaradi vseh teh funkcij je Google Earth »nehote« postal zelo uporaben pripomoček za načrtovanje tur v gorah.

Po mojih izkušnjah je večina hribov in gora, tudi manj znanih, v Google Earthu prikazanih presenetljivo realistično v vseh treh dimenzijah. Vsaj za povprečnega planinca so hribi narisani dovolj natančno, da je Google Earth zelo uporaben za orientacijo. Žal pa so stene gora še vedno narisane premalo podrobno, da bi bil program uporaben tudi za alpiniste in plezalce. Več napak, kot pri sam obliki površja je pri pozicijah vrhov. Le ti so pogosto na povsem napačnih mestih. Vendar običajno velja samo za manj znane gore. Vsi najvišji vrhovi so običajno narisani zelo dobro.

bty
In Triglav kot zgleda v resnici (posneto 26. 4. 2018)

Negativno izjemo pa predstavlja ravno naš Triglav. Na območju, kjer bi morala stati vršna zgradba Triglava, v Google Earthu zeva velika vrtača. Vrh Triglava je označen sredi stene nad Zahodno Triglavsko planoto, približno 250 m zahodno od prave lokacije vrha gore. Točka na kateri stoji Aljažev stolp, pa leži namesto na nadmorski višini 2864 m, na višini 2347 m. Odpiram to temo, ker je Triglav naš nacionalni simbol  in se mi zdi prav, da je pravilno narisan tudi v virtualnem svetu, saj ga tu vidi  še več ljudi kot v živo. Google ima poseben obrazec kamor se lahko prijavi napake. To sem storil že pred letom dni. Pa še vedno niso popravili. Ne razumem, zakaj?

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.