Falkert (2308 m)

Falkert je gora v Krških Alpah (Gurktaler Alpen) – severno od znanega smučarskega središča Bad-Kleinkirchheim. Na goro voda ferata D težavnosti. Na turo sem se odpravil povsem po navdihu – skorajda brez razmisleka kam sploh grem. Ampak včasih so ravno takšne ture najlepše.

Izhodišče za turo je parkirišče pri jezeru Falkertsee na višini 1872 m. Do sem je bila ves čas zelo gosta megla. Nad to višino pa se je naredil prekrasen dan. Dostop do ferate je sila kratek (ca. 20 min) in odlično označen.

Po lahkem vstopnem delu se ferata hitro postavi pokonci (težavnost D). Ker ne gre za ferato ekstremne težavnosti, so na nekaterih ključnih mestih nameščene skobe. Ferata ves čas preči v levo. Marsikje bi lahko preprosto potekala po skalnih policah. Vendar ne. Ferata nas pelje po skalovju ravno toliko nad policami, da se ni mogoče dotakniti “tal”. Nazadnje se ferata spet močno vzpne navzgor prek strme stene. Potem pa nas pripelje do mostu z jeklenico. Za mostom sledi kratek, a zelo izpostavljen spust in že smo na koncu ferate. Ne, pa tudi na vrhu gore. Do vrha je še 5 min vzpona po travah.

Gore v Krških Alpah so na videz zelo kopaste in skorajda brez strmih pobočij. Torej idealne za smučanje in pa tudi gorski tek, saj so vse stezice zelo mehke in preraščene z mahovjem. Turo sva podaljšala z vzponom na vrh Rödresnock (2310 m). Za tem pa sestopila nazaj do Falkertseeja, kjer je bila spet megla.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.