Zamrznjeno Blejsko jezero

Blejsko jezero v zadnjih desetletjih zelo redko zamrzne. Nazadnje se je to zgodilo v letih 2012 in 2005. Žal mi takrat obakrat ni uspelo najti časa, da bi obiskal Bled. Tokrat pa sem si rezerviral cel dan samo za obisk zamrznjenega Blejskega jezera. Gre za tako redek pojav, da ga ni za zamuditi. Samo pomislite – potrebna sta bila kar dva meseca konkretnega mraza, da je jezero zamrznilo.

Kot “ta prav Gorenjc”, sem avto pustil pri železniški postaji, kjer je edino brezplačno parkirišče na Bledu. Potem pa sem se najprej sprehodil do Male Zake. Mala Zaka je edini predel jezera, kjer ledu skorajda ni. Verjetno zato, ker tu v jezero teče potok. Povsod drugod je trenutno led dovolj debel za popolnoma varno hojo ali drsanje. Nekateri so šli celo korak dlje in so se po ledu vozili z motorji ter za seboj vlekli drsalce. Spet drugi so uživali v hokeju na ledu.

Po celotni dolžini jezera je potekala nepretrgana kolona stotin, mogoče celo tisočev radovednežev, ki smo smo prišli uživat na Bled. Še nikoli ni bilo tako enostavno priti na otok sredi jezera. Pravzaprav sem bil pred tem samo enkrat na otoku – poleti, ko sem priplaval z obale. V cerkvici Marijinega vnebovzetja in pri zvončku želja pa sploh še nisem bil.

Edina smola je bila, da se je nad jezerom celo dopoldne zadrževala megla. Na srečo jo v bližini otoka skorajda ni bilo. Vseeno se je bilo za dobro fotografijo potrebno kar potruditi. Hoja po jezeru je bila na čase kar strašljiva, ker se je ves čas slišalo kako led poka in ječi: “Pjev, pjev, pjeev!” Zvok, ki ga je bil slišati je na las podoben zvoku laserskih pušk iz filmov Vojna zvezd. Je to naključje? Če slučajno ne veste za kakšen zvok gre, poglejte moj drugi filmček.

Gre za akustični pojav disperzije zvoka. Ko se zaradi nekega razloga sproži zvok: npr. zaradi širjenja ledu, v ledu pride do pojava disperzije zvoka. Zvočni valovi s krajšimi valovnimi dolžinami potujejo veliko hitreje od valov z daljšimi valovnimi dolžinami. Zato zvočni valov s krajšo valovno dolžini čez nekaj časa prehitijo zvočne valove daljših valovnih dolžin. V primeru da stojimo v bližini vira zvoka slišimo popolnoma običajen zvok pokanja ledu. Če pa stojimo dovolj daleč, da so kratki valovi že prehiteli dolge valove, pa zaslišimo značilni zvok: “Pjev, pjev, pjev.” Zvok pa ne potuje samo po ledu in po zraku, ampak po vseh snoveh. Snovalci filmov Vojna zvezd so s kladivom tolkli po visokem jeklenem stolpu, da so dobili značilen zvok, ki ga danes vsi poznamo.

Sprehodil sem se gor in dol po celotni dolžini Belskega jezera. Potem pa sem se odpravil še na Malo Osojnico – od koder se odpira najlepši razgled na Blejsko jezero. In res sem iz razgledišča lahko užival v sončnih razgledih na jezero in na Karavanke nad njim. Z Osojnice sem nadaljeval še na sosednjo Ojstrico. O obeh razglediščih sem podrobneje že pisal, ker so del čudovite tekaške trase “Trojček kuclov okrog Blejskega jezera“. Za obisk Ojstrice so skorajda nujne pohodne dereze.

Lep pozdrav z Bleda, 

Bojan Ambrožič

4 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.