Kako iz bloga narediti knjigo?

Danes praznujem deseto obletnico obstoja svojega bloga. Sprva sploh nisem imel namena pisati bloga. Blog sem začel pisati iz čisto drugega namena (ki sem ga pojasnil tule). Vendar sčasoma je iz mojega veselja do pisanja povsem spontano nastala spletna stran, ki jo pravkar berete. S tem sem postal eden izmed redkih blogerjev, ki blog piše popolnoma neprekinjeno že celo desetletje. Neprekinjeno pomeni, da sem vsak mesec objavil najmanj en nov blog. V povprečju sem sicer objavil 5,2 bloga na mesec, kar se mi zdi veliko glede na to da moram za veliko večino blogov naprej v hribe, na potovanje ali pa na kakšno tekaško prireditev. Absoluten rekord sem dosegel decembra lani, ko sem v enem mesecu objavil kar 13 blogov.

Deseto obletnico sem želel proslaviti na prav poseben način. In sicer sem si zamislil, da bi celoten blog natisnil v obliki knjige. Prva stvar v okviru tega projekta je bil izvoz celotnega blog v obliki PDF dokumenta. Nemogoče je da bi to počel “na roke”, kajti blogov je enostavno preveč: 626 če smo natančni.

Na koncu sem sem to nalogo izpeljal s spletnim orodjem Blogbooker. Le to je sposobne avtomatske pretvorbe XML programske kode v PDF in Wordove dokumente. XML kodo pa sem izvozil direktno iz WordPressovega strežnika, kjer gostuje moj blog. Z orodjem Blogbooker sem zelo zadovoljen, saj dokumente avtomatsko opremi tudi s kazali. Mesta v objavah, kjer sem pojavljajo povezave (teh je v mojem blogu precej), pa zamenja z lepo izdelanimi referencami, ki jih navede na kocu vsakega bloga. Tako da na koncu, sploh če zadevo še malce uredimo v Wordu, dobimo čisto pravo knjigo.

dfgrw-bnj43wb

Šele ko je bil izvoz končan, sem videl kako zelo obsežen je moj blog. Omenil sem že, da sem skupno objavil 626 blogov, kar niti ni tako veliko, saj sem vedno dajal na kvaliteto in ne na kvantiteta. Bolj impresiven podatek, pa da je celoten blog dolg kar 5676 strani! Drži da je v blog vstavljenih 7740 slik. Vendar ker blog obsega 520.000 besed, to še vedno pomeni 900 strani golega besedila. Glede na to, da debelina povprečnega papirja znaša okrog 0.1 mm, bi bil blog v obliki knjige  (brez platnic) debel kar 18 centimetrov. Teža take knjige pa bi znašala 9 kilogramov (spet brez upoštevanja teže platnic). Moj blog v tiskani obliki torej ne bi bil preveč prenosna stvar. Še več zanimivosti o blogu najdete na tej povezavi.

Že moja knjiga bi bila zelo debela. Kako debela bi bila šele celotna Wikipedija, če bi jo natisnili? Trenutno ima Wikipedija več kot 41 milijonov strani, kar bi zneslo več kot dva kilometra debelo knjigo. Taka knjiga bi tehtala sto ton. Za papir za tako knjigo pa bi morali posekati 2400 dreves oz. približno 250 kvadratnih metrov gozda.

Ker sem imel resen namen, da svojo knjigo – blog tudi natisnem, sem na 20 slovenskih tiskarn naslovil povpraševanje kakšna bi bila cena take knjige vred z vezavo. Dobil sem odgovore, da bi taka knjiga stala nekje med 600 in 900 €. Najcenejša ponudba pa je znašala približno 400 €, kar je še vedno veliko preveč da bi si to lahko privoščil.

Celoten moj blog si lahko prenesete z naslednje povezave: CELOTEN BLOG 

Hvala ker me berete in upam da me boste tudi še naslednji 10 let!

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.