Kolesarska steza Jureta Robiča: Z Mojstrane do Belopeških jezer in nazaj

Čisto vsak vikend pa ne morem na Primorsko. Zato sem to nedeljo kar ostal doma na Gorenjskem. Pretekel sem Kolesarsko pot Jureta Robiča med Mojstrano in Belopeškimi jezeri, kar znese 54 km.

Kolesarska steza poteka po trasi nekdanje železnice Jesenice -Planica, ki so jo razdrli leta 1966. Verjetno se takrat ni nihče zavedal kakšna neumnost je bila to. Kakorkoli že, leta 2014 so po trasi železnice uredili kolesarsko pot, z uradno oznako D-2. Pot je v celoti asfaltirana in tako primerna tudi za cestna kolesa in za rolarje.

Kolesarska pot je povsem ravna, skorajda brez ovinkov in brez vsakršnih izrazitih vzponov. V smeri proti Ratečem se sicer počasi vzpenja skupaj z Gorenjsavsko dolino. Višinska razlika med Mojstrano in Ratečami znaša 225 m. Pot prečka številne nekdanje železniške mostove. Pot je dobro označena in je ločena od cestnega prometa. Tako da je mir. Pogrešal sem edinole kilometrske oznake. Vmes pa se odpirajo lepi razgledi na Julijce. Sploh navduši panorama Martuljških gora, ki se odpre v Gozd Martuljku (8. kilometer). Vendar za tek se proga vseeno kar vleče, ker dolgih ravnin kar noče zmanjkati. In ko pritečeš na konec ravnine te za ovinkom pričaka spet kilometer nove ravnine.

Pot poteka tudi skozi center Kranjske gore (13. kilometer). Tu je tudi edina možnost za obnovo zalog pijače na celotni poti. Pot namreč nikjer drugje ne gre mimo trgovin oz. gostilen. Izvirov pa tudi ne boste našli.  Meni so zaloge vode hitro pojenjale, saj je bil za april (bilo je kar 20 °C) nenavadno vroč dan.

Steza se nato nadaljuje pod vznožjem smučišč v Kranjski gori in Podkorenu do naravnega rezervata Zelencev. Če le imate voljo, za trenutek stopite s poti in si ga oglejte, ker je tu lepo.  Na 19. kilometru pot prečka cesto za v Planico in le kilometer za tem prečka državno mejo. Mejo označuje le skromna informativna tabla. Pravi mejni prehod leži nekaj 100 m vstran. Kilometer in pol kasneje sem skrenil iz steze D-2 levo na cesto, ki vodi proti Belopeškim jezerom. Če bi nadaljeval naravnost bi prišel po kolesarski stezi vse do Trbiža.

Tako pa sem bil kmalu (čez dva kilometra) pri Spodnjem Belopeškem jezeru. Tu se odpre čudovit razgled na Mangart. Nato sem se sprehodil še do Zgornjega Belopeškega jezera, ki še leži pod snegom. V koči pri jezeru sem si privoščil kokakolo. Potem pa sem nadaljeval nazaj proti Mojstrani. Čakalo me je 300 višinskih metrov spusta v 27 kilometrih. To se sliši neznatno. Sploh za tek. Ampak se mi je še kako poznalo pri teku: povratno razdaljo sem pretekel kar pol ure hitreje.

Naslednji vikend pa me čaka prva letošnja tekma- Istrski maraton.

Bojan Ambrožič

4 comments

 • Nikakor ti nočem soliti pameti (ker ne pretečem pol toliko kot ti), vendar vem, da je za maraton precej pomemben tudi trening intervalov na stezi (enkrat na teden; npr. hitri teki na 400m ali malo več). Izboljšaš si lahkotnost teka. Sicer pa imaš fajn izlete.

  Všeč mi je

 • Tale komentar kaže da obstaja lepa neasflatna alternativa:

  Živjo…

  drugič za tek od Gozd Martuljka do Podkorena predlagam “alternativno pot”. Sicer je to samo 7-8km od skupno 27 v eno smer, pa vendar… pot je zelo primerna tudi v bolj toplih dnevih, saj je precej senčke in si bližje reki Savi… (eg, bolj hladno). Sam grem ponavadi po eni izmed obeh tras z linka gor grede, in potem po kolesarski nazaj.

  s tem se izogneš parim daljšim ravninam in preprosto tudi zamenjaš podlago (čeprav, meni so najbolj moreče ravnine nazaj grede med Martuljkom in Mojstrano)… če greš varianto, ki se dotakne glavne ceste v Logu pri Kranjski gori lahko tam enostavno dopolniš zaloge pri pumpi (oz. pri vodnjaku malo stran od te trase).

  https://connect.garmin.com/modern/activity/968935267
  oz.
  https://www.strava.com/activities/440743993

  gps sled si lahko pobereš z linkov oz. me lahk kontaktiraš če boš kdaj spet tekal v teh krajih…

  še dve alternativi med Mojstrano in Martuljkom… (obe alternativi znata biti blatni po deževju in sta mestoma precej gor dol)

  med Mojstrano in prvim želežniškim mostom po Belci
  https://connect.garmin.com/modern/activity/107042460

  … in pred drugim želežniškim mostom po Belci in Martuljkom (mimo luciferja)
  https://connect.garmin.com/modern/activity/117024079

  Z vsemi temi de-touri bi sicer naredil par višinskih več in tudi kake 2-3 km več, ampak bi bila pot manj duhamorna in bolj razgibana… in bi med Mojstrano in Podkorenom po kolesarski tekal samo cirka 2-3 km, med obema želežniškima mostoma po Belci

  Lp,
  Matevž

  Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.