Virensova smer v Koglu

Nikakor si nisem mislil da bom letos  v visokogorju še plezal v kopni skali. Vreme je trenutno za obisk hribov res fantastično. Zato sva ga s Petrom izkoristila za obisk Virensove smeri v Koglu.

Virensova smer (184) (1024 x 768)

Zjutraj v Kamniški Bistrici je sicer temperatura bila tik pod lediščem. Vendar je z višino temperatura hitro rasla. Že po pol ure hoje pa sva vihala hlačnice in po nahrbtniku iskala poletne majice. Do stene sva dostopila po poti skozi Gamsov skret. Po njej še nisem hodil. Zato mi je bilo zanimivo že od samega začetka. Pot je neoznačena. Vendar zaradi jasnine težav z orientacijo nisva imela. V megli bi bilo drugače.

Virensova smer (176) (1024 x 768)
Gamsov skret

Virensova smer (41) (768 x 1024) Virensova smer (42) (768 x 1024)

Prvi raztežaj

Vstop v Virensova smer je logičen. Poteka po širokem razbrazdane žlebu, ki se dviga poševno nekoliko v desno. Pred nama je v smer že vstopila ena naveza. Za njima in z njima sva potem splezala celotno smer. Velja opozoriti, da so sidrišča v smeri navrtana na približno vsakih 30 metrov. Tako da se verjetno da potegniti kar čez dva naenkrat. Mi to nismo. Zato smo pravzaprav plezali po le pol raztežaja naenkrat. Temu tudi sledi moj opis.

Virensova smer (45) (768 x 1024) Virensova smer (51) (768 x 1024)

Drugi raztežaj

Virensova smer (64) (768 x 1024) Virensova smer (59) (768 x 1024)

Zajeda v tretjem raztežaju

V prvem raztežaju je le nekaj lahkotnega poplezavanja po krušljivem žlebu. Raztežaj pa se zaključi na manjši skalni polici. V drugem raztežaju je mogoče plezati po žlebu ali nekoliko desno po razu. V obeh variantah pa so klini. Konec raztežaja je na majhnem skalnem pomolu tik pred vstopom v globok skalni žleb. Žleb je na začetku položen in širok. Potem pa se kmalu zoži v globoko zajedo, ki postane skorajda previsna. Kolegi so jo preplezali levi, kjer je tako ozka da se suh človek komajda skozenj spravi. Sam, ki sem nosil nahrbtnik, pa nisem imel možnosti da bi prišel čez. Zato sem prehod našel nekoliko bolj desno, izven zajede.

Virensova smer (123) (1024 x 768).jpg

Virensova smer (87) (768 x 1024) Virensova smer (94) (1024 x 768)

Četrti in peti

Nad tem delom se teren uravna v skrotast svet široke skalne police, ki preči celotno steno Kogla. Nad polico smer zavije v kot. Tu plezamo navpično navzgor po skalnem rebru, ki doni votlo. Po eni strani je to odlična plezarija, po drugi strani pa nas je bilo vse strah, da se bo skala zdaj zdaj vdala. Hkrati je ves čas bobnelo padajoče kamenje, iz naše in iz sosednjih smeri.

Virensova smer (13) (1024 x 768)Ali smo res decembra?

Zadnje raztežaj je daljši in ponuja najboljše plezanje v smeri. Pleza se čez štrleče skale pravokotnih oblik. Ena izmed njih je postavljena tako da je nastal manjši previs. Na vrh Kogla nismo hodili, ampak smo se pod steno spustili s (tremi 60 m dolgimi) spusti po vrvi.  S Kogla je mogoče sestopiti tudi po peš poti.

Virensova smer (21) (1024 x 768)
Kogel

Sredi dneva je bilo v Koglu kar okoli deset stopinj celzija; ob tem da ni bilo najmanjše sapice vetra. Skratka povsem poletna tura sredi zime. 

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.