3. Najlepši in najtežji mali maraton, NajNaj21, Škofja Loka 2015

Že tretje leto sem tekel na Najlepšem in najtežjem malem maratonu. Prvo leto sem bil sicer skeptičen. Ampak sedaj po treh letih lahko rečem da je dobro prijela, saj po tekaški udeležbi že sodi med najbolj množične gorske teke pri nas.

Letos se nas je zbralo na štartu zbralo okrog 300 tekmovalcev. Veliko je k temu pripomoglo tudi odlično vreme. Zame nič ni boljšega kot to, da sem lahko prvič tekel v kratki opremi, brez skrbi za mraz. To je bila moja prva tekma v tej sezoni in s tem prvi test tekaške pripravljenosti. Letošnjo zimo sem pretekel relativno veliko kilometrov, a žal prav veliko od teh ni bilo hitrih. Največ sem na hitrosti delal prav v zadnjem tednu,  kar se mi je poznalo v nogah.

P1100450Začetni kilometer tekme

Začetek teka niti ni bil hiter. Gašper Bregar in Aleš Žontar sta seveda močno potegnila, ostali pa smo se raztegnili v dolgo kolono. Začel sem počasi, nog nisem enostavno imel pravih. Vendar sem se sčasoma počutil vse bolje in počasi pridobival. Skorajda vso tekmo sem tekel sam. Na daleč sva se le prehitevala z Dejanom Grmom. On je bil boljši na spustih, jaz pa v klancih. Tako  me je ujel na spustu s sv. Ožbolta. Na vzponu na Tošč, pa  sem mu pobegnil za nekaj minut. Pred menoj je tekel še Metod Bregar, ki pa se tudi na Tošč  ni pustil uloviti.

Sledil je spust s Tošča. Tu sem spustil noge in nisem močno zaviral, tako kot običajno. Na nekaterih tehnično bolj zahtevnih delih, kot je na koreninah, pa sem še vedno skorajda hodil. Ko me iz ozadja ni niče ni ujel, sem začel verjeti, da tudi jaz lahko spuste tečem kolikor toliko dobro. To se mi je kmalu maščevalo.

Sledili je lep tekaški del čez Babnik proti Osolniku, kjer sem užival v teku po razgibanem terenu. Naporen je bil le vzpon na Osolnik zaradi naraščajoče vročine.  Cilj na Zmincu je bil na dosegu roke. S svojim tekom sem bil zadovoljen, saj sem tekel v okviru svojih pričakovanj. Pretirano utrujen pa se tudi nisem počutil, saj me celo tekmo ni nihče priganjal. Na vrhu Osolnika je bil prvi naslednji tekač daleč za mano.

11130474_10205450264367682_5760565876391553140_o

Vendar čakal me je še najtežji del proge – spust v dolino potoka Hrastnice. Ga bom preživel? Če sem preletel prejšnjo spuste, bom pa še tega, sem upal. Letos je bilo sicer tehnično precej manj zahtevno, ker je bilo suho in ni bilo blata. Vendar sem si že na začetnem delu spusta zvil gleženj. Na tekmah sem si gleženj zvil že velikokrat, še vsakič pa sem potem prišel tudi do cilja. Tudi tokrat sem sklenil  stisniti zobe. Dokler je gleženj segret se še da hoditi. Če se pa ustaviš, da se noga shladi, bi pa lahko samo še šepal. Do cilja sem moral v vsakem primeru priti.

Težava je bila le v tem, da sem moral še vedno premagati tehnično najbolj zahteven del proge in to dobesedno po eni nogi. Zaradi bolečin in težav s koordinacijo, ker sem za sabo vlekel nogo, je bil spust še toliko bolj zahteven. Čez nekaj minut me je ujel Dejan, ki je takoj uganil: “O, a si si zvil gleženj?”  Še težje je bilo potem teči po ravnem – zaradi noge me je kar zanašalo. Vesel sem bil da me sedaj do cilja čakal le še klanec, kjer kakšnega dodatnega zvina nisem pričakoval.  V cilj sem prišel kot sedmi – na pol spočit, saj zadnjih nekaj kilometrov seveda nisem mogel teči na polno. Zmagal je Gašper Bregar – z novim rekordom proge  – 1 h 41 min, kar je že tako dober čas, da bi si ga marsikdo veselil na ravninskem polmaratonu.

Vreme in družba sta bila odlična tudi po koncu tekme. Marsikdo si je privoščil zasluženo poležavanje v travi ob kovanju novih tekaških načrtov. Čestitke organizatorjem za še eno odlično izpeljano prireditev.

1. Naj Naj 21 (2013): https://bojanambrozic.wordpress.com/2013/04/20/najlepsi-in-najtezji-mali-maraton-skofja-loka-2013/

2. Naj Naj 21 (2014): https://bojanambrozic.wordpress.com/2014/04/19/najlepsi-in-najtezji-mali-maraton-najnaj21-skofja-loka-2014/

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

4 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.