Kredarica, 16. 7. 2014

Ko grem v hribe, se najraje kar sproti odločim kam bom šel. Ko je vreme tako prijazno, kot je bilo danes, je to zelo lahko, saj ni potrebno misliti na kakšno posebno opremo. Pol litra vode v kamelbaku, tekaški copati in energijska ploščica, je vse kar potrebujem. Potem pa bom sproti videl kam me bodo poti zapeljale. Tako sem se nekako sredi vožnje proti hribom odločil da tokrat odtečem s Krme na Kredarico.

CAM00406 (1024 x 768)

Pot s Krme na Kredarico je zelo položna in več kot primerna za ležeren in ne preveč naporen gorski tek. S tekom v Krmi sem začel šele po deseti uri, zaradi česar sem bil takoj izpostavljen (ne)usmiljeni vročini. Letos v tako vročih pogojih sploh še nisem tekel. Zato sem vodo iz kamele sesal precej hitreje kot sme načrtoval. Sprva tečem res s užitkom in brez naprezanja. Noge klanca sploh ne občutijo, ker ga ni!

CAM00422 (1024 x 768)

Podrta drevesa čez markirano pot so večinoma že odstranjena. Zato ni bilo treba uporabiti stranskih poti, kot smo jih 14 dni nazaj s Francijem Teražem. Nekaj vej sicer leži še na poti, a se ne predstavljajo težav. Nazaj grede sem se potrudil odstraniti par vej, ki najbolj ovirajo.

CAM00381 (1024 x 768)

Z gozda sem se vzpel na gruščnata pobočja Spodnje Krme. Kljub zahtevnemu terenu, sem še vedno tekel brez napora. Vročina je bila tu najhujša. Višje na Malem polju pa se je že začela poznati višina, zaradi česar je bilo nekoliko bolj hladno. Pri vodnjaku nad Prgarcu sem zavil na direktno pot proti Ržkim podom. Do tod je še čisto vse kopno. Na Ržkih podih pa leži še nekaj manjših snežišč, ki služijo kot prijetna osvežitev.

CAM00429 (1024 x 768)

Sedaj me je čakalo le še zadnjih 500 višincev teka čez Kalvarijo do Kredarice. Strmina še vedno ni pretirana. Vendar grušč na poti upočasnjuje tekaški korak. Poleg tega so se vrhovi začeli ovijati v oblaki, zaradi česar je postalo vedno hladneje. Na Kredarici je bilo že skorajda mraz. Oblaki pa so se le še gostili, kar je nakazovala da bodo mogoče tudi danes vročinske nevihte. Zato ni bilo nič s poležavanjem na Soncu na Kredarici. Sem raje čim hitreje odtekel nazaj v dolino in prehitel nevihte.

CAM00416 (1024 x 768)

CAM00436 (1024 x 768)

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.