V oddaji Globus o slovenskih meteoritih

Kot strokovnjak za meteorite sem se v torek, 11. februarja, pojavil v oddaji Globus na TV SLO 1: http://ava.rtvslo.si/predvajaj/globus/ava2.174260827/ (od 4:32 naprej)

Moj del prispevka je bil posnet v znanstvenih laboratorijih Centra za elektronsko mikroskopijo na Odseku za nanostrukturne materiale na Instututu Jožef Stefan. Torej prav v tistih laboratorijih, kjer smo raziskovali in še vedno raziskujemo slovenske meteorite. Sam sem mnenja da so take objave v slovenskih medijih zelo koristne, saj pripomorejo k splošni razgledanosti javnosti o področju naravoslovja. Menim celo da takih prispevki o znanosti zelo primanjkuje na slovenskih televizijah. Ena redkih svetlih izjem je oddaja Ugriznimo znanost, ki pa jo verjetno brez sodelovanja z Institutom Jožef Stefan, skorajda ne bi bi bilo.  Skratka še ena pozitivna izkušnja več.

Zlate olimpijske medalje bodo prekrite z delci meteorita Chelyabinsk

In ko smo že pri meteoritih ne morem mimo naslednje zanimivosti. Trenutno potekajo Olimpijske igre v Sočiju, ki jih z velikim veseljem spremljam. Na moje veliko veselje pa so slovenske športnice na čelu s Tino Maze s številnimi odličij postavile Slovenijo na vrh najbolj uspešnih olimpijskih držav. Medalje pa bodo v Sočiju še nekoliko bolj vredne. Namreč zmagovalci športnih disciplin, ki bodo na sporedu 15. februarja, bodo dobili zlate medalje posuti z delci meteorita Chelyabinsk, ki je eksplodiral nad Rusijo natanko pred letom dni. Med te “srečne ” discipline sodijo tudi skoki na veliki skakalnici. In ker so naši skakalci eni glavnih favoritov nam bodo mogoče priborili ne samo zlato olimpijsko kolajno, ampak lahko tudi koščke znamenitega meteorita.

Lep pozdrav,

Bojan Ambrožič

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.