Polmaraton na tekočem traku

V deževnem vremenu ne tečem. Vendar ker pa trenutno med tednom nimam časa za tek, sem tako rekoč prisiljen teči za vikend, ne glede na vreme. Kje torej najti rešitev?

V fitnes ne hodim oz. sploh še nisem nikoli bil. Tokrat pa sem se odločil da le poiščem fitnes center z dovolj kvalitetnimi stezami, kjer bi lahko opravil svoj nujno potreben tekaški trening. Odločil sem se za Fitnes King v Kranju. Tu me je pričakala cela skladovnica uteži, ročk in podobnih naprav, ki me po pravici povedano niti niso zanimale.

Sunita Williams – Ameriška astronavtka s Slovenskimi koreninami – je pretekla maraton v vesolju na Mednarodni vesoljski postaji sočasno z Bostonskim maratonom na Zemlji. Sunita je tudi  že dvakrat obiskala Slovenijo (link do njenega prvega obisk in še drugega). 

Zagledal sem se le v tekaške steze. Izbral sem tisto s pogledom skozi okno in se spravil na delo. Najprej sem odtekel nekaj kilometrov za ogrevanje, da sem se navadil na samo napravo. Sploh mi je bilo všeč spreminjanje naklona steze. Potem pa sem prižgal štoparico in začel svoj prvi tekaški polmaraton na tekočem traku. Hitrost sem najprej nastavil na 14 km/h, kar pomeni  tempo za končni rezultat  1 h 30 min, a pa sem že kmalu pojačal na 15 km/h, kar je bilo še vedno udobno počasi.

Takole sem tekel na tekaški stezi na testiranju na Fakulteti za šport

Vendar sem že kmalu opazil da je tek na tekočem traku povsem nekaj drugega, kot tek v naravi. Kot prvo ni nobenega vetra v laseh, narava se ne spreminja in vsak korak je popolnoma enak prejšnjemu. Zato se mi je že po 15 minutah zdelo da tečem že celo večnost. Povedano drugače  – lotil se me je lotil dolgčas. Dolgčas sem si skušal preganjati z opazovanjem deževnih kapljic, ki so polzele po oknu, spreminjanjem hitrosti teka ter naklona tekalne steze. Vmes sem se tudi raztezal in zabaval. Vendar prav veliko tolerance za akrobacije na stezi ni, saj te že majhna napaka spravi dol s steze.

Potem ko se kilometri začeli nabirati, mi je postalo psihično lažje. Tek pa je istočasno postajal vse večji napor. Hitrost sem pojačal na 16 km/h in sedaj sem dobil podoben občutek kot na pravi tekmi, ko iz ozadja napadam kakšnega kolega sotekača. Še vedno je šlo prepočasi, saj sem se kar naprej butal s koleni v ročaje. In mogoče me je ravno to najbolj motilo pri samem teku, saj nisem mogel poljubno spreminjati tempa teka. Na cesti gre vse to avtomatsko, tu pa sem moral hitrost loviti z gumbi. Še res niso izumili tekaške naprave, ki bi lahko sledila hitrosti premikanju nog ?

Zadnja dva kilometra mojega polmaratona! Sedaj se je začelo tisto kar na vsakem teku iščem – boj za vsak korak. Pojačam še za dodatnega pol kilometra na uro. V glavi se mi začne vrteti, ne vem če bo lahko zdržal še do konca. Vendar nekje globoko v podzavesti vem da bom. Zadnji kilometer je finiš. Predstavljam si da sem na pravem maratonu, obkrožen z gledalci, ki me vzpodbujajo vsak korak. Sedaj gre za res, sedaj gre za njih, saj sedaj šteje vsak korak!   Zdi se mi da zdaj zdaj ne bom mogel več teči. A, se prisilim da še vnovič pospešim tempo, saj se v “ciljnih” metrih, ne želim prislužiti zamere zaradi počasnega teka. Končno, “cilj”, olajšanje!

Ampak ne, ko sem tik za tem stopil dol steze nisem se mi je tako vrtelo, da nisem mogel niti hoditi. Noge so se morale spet navaditi na nepremična tla pod nogami. Za “iztek” pa sem si privoščil še tek na simulatorju vzpenjanja po stopnicah. Vendar nisem dobil občutka da bi bilo to v resnici kaj podobno pravemu “tower runningu”.

In za konec še  kot zanimivost- – seznam svetovnih rekordov v maratonu in ultramaratonih na tekaški stezi: http://www.recordholders.org/en/list/treadmill.html

Zanimive se mi zdijo tudi steze, ki imajo zraven monitor, ki kažejo realno progo maratona: http://www.wolfenews.com/releases/World-Record-Attempts-for-Fastest-Treadmill-Marathon-at-Boston-Running-Expo-to-Feature-Outside-Interactives-Virtual-Runner-Software/02578/

Lep tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.