Nassfeld, 27. 12. 2013

Že kar štiri zimske sezone so minile od kar sem zadnjič smučal. Na domača smučišča me enostavno več ne vleče, tuja pa so predaleč da bi šel sam. Zato sem bil zelo vesel priložnosti da sem se lahko pridružil Juriju, Mariji in Boštjanu na smučarskem izletu v Nassfeld (Mokrine). Sicer sem v Nassfledu že bil, ampak poleti na geološki ekskurziji.

   ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Zaradi nočnega sneženja in pa posledično velike nevarnosti snežnih plazov so hribi tako ali tako odpadli. Smučanje je bila danes edina varna opcija obiska gora. Nassfled pa seveda leži  v hribih – natančneje v Karnijskih Alpah na meji med Avstrijo in Italijo. Samo smučišče se razteza  na nadmorskih višinah od 610 m do 2020 m in poteka tako na zahodni kot vzhodni strani prelaza Nassfeld pod gorami Gartnerkofel (2195 m), Rosskofel (2240 m) in Trogkofel (2280 m). Skratka ne gre to za neke ekstremne višine, saj povprečna nadmorska višina smučarskih prog ne presega bistveno višine tistih na našem domačem Krvavcu. Snega pa je tu vseeno bistveno več kot pri nas.

???????????????????????????????

Danes je bila možna smuka prav do doline. Najdaljša proga je dolga skorajda 8 km, kar je za nas pomenilo več kot 20 min relativno hitrega smučanja. Zjutraj je bilo prisotno kar nekaj gneče, ki pa se je popoldne razblinila. Samih žičniških naprav in pa prog je toliko da nam v enem samem smučarskem dnevu ni uspelo presmučati vsega. Na svoj račun pa so prišli tudi ljubitelji smučanja izven urejenih prog, za kar je poskrbela en meter debela snežna odeje svežega pršiča.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Vreme je bilo ugodno za smuko. Razgled je segal tako v Visoke Ture v gorsko skupino Ankogelgruppe, kot tudi k nam bolj domačim Zahodnim Julijcem s piramido Montaža na čelu. Številne sveže pobeljene smrekice pa so pričarale tisto čarobno vzdušje zimske pravljice.  Le proge bi lahko bolje pripravili, saj so se čez čas naredile zelo velike grbine. Vsekakor lep izlet v naše najbližje veliko smučarsko središče.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Lep smučarski pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.