Vela Draga

V zadnjem času le redko zahajam v plezališča. Vendar ker je bilo tokrat pri nas napovedano slabo vreme, na Primorskem pa dobro, sva se s kolegom Petrom odločila da obiščeva plezališče Velo Drago. Gre za širše znano plezališče pod najvišjo goro Istre – Učko.

???????????????????????????????

???????????????????????????????Naravno okno

Dostop v dolino poteka s parkirišča, ki leži  v bližini zahodnega portala 5 km dolgega predora Učka. S tod je do vstopa  v dolino le 5 min položne hoje. Potem pa se pred nami prikaže svet poln skalnih stolpov in drugih sklanih oblik, ki krasijo Velo Drago.

???????????????????????????????

Niso pa zanimive samo skalne figure, ki se pnejo pod nami, ampak številne skrivnosti vsebujejo tudi kamnine pod našimi nogami. Namreč dolino sestavlja 50 milijonov let star apnenec v katerem se pojavljajo številni fosili. Sploh jih ni treba iskati toliko jih je! Predvsem gre za fosile numulitov – izumrlih planktonskih organizmov, ki so živeli v oceanu Tetida. Poleg numulitov je v kamnini vidnih tudi veliko odtisov raznih školjk. Ni pa potrebno biti geolog, kot sem sam, da bi vse to razumeli, saj je skozi dolino speljana zanimiva naravoslovno-učna pot s pojasnjevalnimi tablami v štirih jezikih.

???????????????????????????????

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Stolp imenovan Sveča

Sama dolina je dovolj zanimiva že sama po sebi. A, v prvi vrsti je to plezalski raj. Ker sva bila oba prvič tukaj, se nisva znašla najbolje. Skica doline in plezalnih sektorjev naju je popolnoma zmedla. Dolina je namreč dolga okoli 2 kilometra. Na dvoje pa jo na jugu deli železniška proga, ki služi kot dobra orientacijska točka. Midva sva za začetek splezati skalni stolp Veliki toranj, ki se nahaja v sektorju K. Glede na skico pa je bil ta stolp videti nekje na koncu doline. In tako se je začela najina dolga odisejada skozi goščavo in melišča. Še sedaj se smejem ko gledam GPS sled kje vse sva lezla. Po totalnem brezpotju, kjer sva tu in tam morala zares plezati, sva begala več kot eno uro hoje proti zatrepu doline. Šele ko sva prišla v sam kanjon Vele Drage (kjer je celo slap) in po njem zlezla pod avtocestni tunel Učka, sva ugotovila da verjetno z zemljevidom ni vse v redu. Če ne drugega sva gorska-tekača imela spet svojo dozo treninga, saj sva oba tovorila zelo težke nahrbtnike.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Skalni stolp Veliki toranj

???????????????????????????????

Ko sva po treh urah lutanja končno ugotovila kje je Veiliki toranj, je plezališče že okupiralo AO Rašica, ki je izvajajo alpinistično šolo. Tako sva potem še celo popoldne uživala v čudovitem plezanju. Skala je odlična, sploh v težkih smereh, kamor pa najini, trpljenja še ne vajeni prsti, žal še ne zmorejo. Seveda pa je bil najlepši razgled z vrha špičastih stolpov. Posebnost je tudi precej veliko naravno okno, ki leži med dvema skalnima stolpoma in pa kot kapnik vitek skalni stolp imenovan Sveča. Nanj pa je plezanje prepovedano. Navkljub velikosti dolini, je ves navrtan del doline zelo blizu skupaj – vsekakor pa ne 3 ure hoje, kot sva si začinila midva. Prostora za nove smeri pa je tudi še ogromno.

???????????????????????????????

Vela Draga je tako lep kraj da ga Slovenci lahko zagotovo močno zavidamo Hrvatom. Sam pa obljubim da če že ne hodim na morje (pa ne zaradi zamer do Hrvatov), v hribe na Hrvaško zagotovo še pridem! Podobne skalne lepote najdemo tudi v Bijelih in Samarskih stijenah.

Vela DRAGA GPSGPS sled: ne ni treba tako daleč peš, kot sva šla midva

Vele draga učkaVela Draga z Učko in Reškim zalivom v ozadju

cvxcvxcvxccxSelektivna erozija numulitnega apnenca predstavlja poglavitni vzrok za nastanek kanjona

Lep plezalski pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.