Kugyjeva pot in Kugyjeva polica pod Triglavom

Spet na Triglav. Vendar ne po eni izmed klasičnih poteh, katerih sem se že zdavnaj naveličal. Tokrat sem se odločil povzpeti na Zahodno Triglavsko planoto po Stari Kugyjevi poti .

???????????????????????????????Jolanda – začetek Stare Kugyjeve poti

Začel sem v poznem jutru v Vratih. Parkirnine na srečo ne pobirajo več. Potem pa sem nadaljeval mimo Aljaževega doma proti sedlu Luknja v zatrepu Vrat. Vendar nisem sledil klasični poti na Luknjo. Ampak sem se kmalu odcepil desno na pot proti Kriških podom. Na razcepu kjer pot začne zavijati desno navzgor čez Sovatno, sem nadaljeval naravnost mimo bivaka pod Luknjo. Dejansko gre za res prijetno stezico, ki se izogne zoprnemu spodnjemu delu  klasične poti. Pot je dobro uhojena in celo zasilno markirana. Vendar se mi je vedno zdelo čudno zakaj te poti nikoli nisem videl. In res se lovska pot, tik preden se priključi markirani poti skorajda povsem porazgubi na melišču. Navkljub uporabi lovske poti, me je vseeno čakal vzpon še  čez najhujši del melišča pod sedlom Luknja.

??????????????????????????????? Kugyjeva pot

Z Luknje sem se po mulatjeri spustil na Primorsko stran do razcepa za mulatjero na Dolič. Sestopa je za slabih 300 višincev. Vseeno sem mi je to zdelo veliko bolje kot da bi se moral čez Vršič voziti v Trento. Mulatjera na Dolič je po moje mnenju najlepša v slovenskih gorah. Sploh pa je lep začetni del, ko pot poteka v ključih vsekana v skalo. Za temi ključi pot preči široko grapo. S tod se odpre čudovit pogled nazaj na Pihavec. Potem pa se mulatjera tej grapi zopet približa čez dve serpentini.

???????????????????????????????Zahodna Triglavska planota

Tu sem naletel na ozko stezico, ki je vodila v pravo smer –  v  široko dolino med Vrhom Zelenic in Plamenicami, kjer poteka Stara Kugyjeva pot.  Vendar se je pot kaj kmalu izgubila. Verjetno se tudi tu da priti na Kugyjevo pot. Vendar zna biti da bomo imeli precej opravka z melišči. Sam sem zato raje nadaljeval še naprej po mulatjeri proti Doliču. Odcep za Kugyjevo pot je skrit na mestu, kjer čez škarpo mulatjere vodi 6 majhnih stopnic. Malo nad njimi pa stojijo ruševine stare italijanske kasarne, ki ji “ljubkovalno” pravijo Jolanda. Pot mimo Jolande je široka in uhojena. Potem pa se kaj kmalu izgubi na melišču. Sam sem tu šel rahlo na robe in prečil melišče v višini poti. V resnici pa se je najbolje povzpeti po strmih travah, desno od melišča, tik pod steno, kjer se Kugyjeva pot nadaljuje. Nazadnje sem tudi jaz naletel nazaj na pravo pot. Konec koncev tudi kakega drugega lahkega prehoda čez steno tudi ni, kot pa ravno čez tiste police kjer teče Kugyjeva pot.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????Sfinga in Pihavec

Tu in tam se na kaki skali še najde obledele rdeče markacije. Sicer pa je le malo sledu da je nekoč tu vodila celo markirana pot. Tam kjer nisem več zasledil poti, sem nadaljeval po najbolj logičnih prehodih med strmimi travami in skalovjem. Ves čas pa se je treba pomikati nekoliko proti levi. V jasnem vremenu, brez megle, kot je bilo danes, res nisem imel težav. V megli pa zna biti orientacija na tej “poti” povsem druga zgodba. 

???????????????????????????????Na Triglavskem “ledeniku”

Za strmimi travami se teren nekoliko poravna in začne se melišče. Pojavi pa se tudi zatrep doline, ki ga zapirajo stene. Po melišču sem nadaljeval pod te stene in se držal leve. Najprej sem na levi strani naletel na prvo skalno polico, ki pa se mi je zdela preveč izpostavljena da bi se po njej sprehodil. Zato sem nadaljeval še nekoliko navkreber v desno. Tik preden bi bilo potrebno za napredovanje navzgor plezati, sem na levi strani opazil še drugo skalno polico. Le ta pa je bila dovolj široka da sem se po njej z lahkoto (in predvsem brez plezanja) sprehodil.  Polica gre na svojem koncu še celo nekoliko navzdol. Za njo pa sem nadaljeval zopet po meliščih, ki so me pripeljali na tipični kraški teren pod Zahodno Triglavsko planoto. Hodil sem mimo kotličev in čez zelo globoke skalne žlebiče.

???????????????????????????????Kugyjeva polica

S tod sem že videl planince, ki so se vzpenjali po Bambergovi poti. Naletel pa sem le še na eno rdečo markacijo stare poti. Markirani poti sem se priključil tik pod Sfingo. Nikoli si nisem zares vzel časa da bi se povzpel prav na njen vrh. Tokrat pa sem si ga in moram reči da zelo spoštujem alpiniste, saj sem si s tod komajda upal pogledati v prepad, kaj šele da bi si tu upal plezati. Stena je na tem mestu res ekstremno strma, previsna. Nazaj na markirano pot se mi ni dalo. Tako sem kar ob robu stene nadaljeval naprej proti Triglavu. Vendar tudi za Triglav tokrat ni bilo volje. Sem pa sklenil da naredim “Kugyjev krog” in na Triglavski ledenik pristopim po znani Kugyjevi polici. 

???????????????????????????????Triglav s svojimi izumrlim ledenikom

Gre za približno za 250 m dolgo skalno polico, ki ločuje vršno zgradbo Triglava od Triglavske severne stene. Polico ni prvi našel Kugy, ampak so jo poznal že trentarski divji lovci.  Vseeno pa nosi njegovo ime. Šele ko se sprehodiš po Kugyjevi polici izveš kako je možno da je sredi tako strme stene nastal polica. Kamnina je tu dobesedno gnila. Vse česar se primeš zgrmi v tisočmetrski prepad, ki leži tik pod nogami. Nekaj ogromnih skal ob poti se stene drži le še za las in čakajo na naslednji potres da zgrmijo v dolino. Tokrat pa je bil na poti še sneg. In ker gre za del severne stene, je bil sneg pomrznjen. Zato trenutno nikar čez polico brez zimske opreme.

Kugy2 GPS sled mulatjere na Dolič in Stare Kugyjeve poti

Kugy3Sled poti čez Kugyjevo polico in poti čez Prag

S police bi lahko nadaljeval čez Triglavski “ledenik” naravnost proti Kredarici. Pa sem se raje posmučal po snežiščih in zadnjih ostankih ledu do roba Stene pod Glavo, kjer je izstop Slovenske smeri. Potem pa sem po neoznačeni poti nadaljeval do vznožja Begunjskega vrha, ter nadaljeval sestop poti čez Prag. Tako mi je uspelo v sami neposredni bližini Triglava, hoditi praktično cel dan izven urejenih poti.

Kugy1Celotna tura (Vrh Triglava je v Google Earthu obupno slabo narisan – namesto vrha zeva ena velika vrtača – upam da to čim prej popravijo)

Kugy4 - KopijaGPS profil

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

6 comments

  • Bojan, včeraj sem opravil to pot. Vendar verjetno nekoliko drugje kot ti tu v zapisu (v zatrepu sem šel čisto levo preko 3 jeklenic na poličko in potem po strmih travah do priključka na pot preko Plemenic). Ti si šel v zatrepu verjetno precej desno? No, tam nekje po desni sem v prvem poskusu pred letom dni tudi jaz prišel preko skal, vendar ni bilo preveč prijetno. LP Simon

    Všeč mi je

  • Bojan,
    Tudi jaz sem predvčerajšnjim opravil to pot, s tem da sem jo zaključil na Kredarici. Ko sedaj analiziram komentarje, sem tudi sam naredil enako napako, kot moj predhodni komentator. V zatrepu sem se držal desne (vzpenjal sem se ob levem robu vzhodnega kraka melišča) predvsem zaradi napake na moji topografski karti, ki ima vrisano to stezo, a žal preveč na približno. Kar težavno plezanje na krušljivem terenu. Je pa ta plezarija usmerjena direktno na kraški teren, ki ga omenjaš in od koder zagledaš planince na Bambergovi. Se pa dobro spomnim polic na levi strani. Naslednjič bom tudi jaz poskušal najti omenjeno jeklenico oziroma široko polico, ki ti prihrani plezarijo. Vsekakor pa nasprotno, kot moj predhodni komentator mislim, da se ti nisi držal desne, ampak levo na omenjene police, ki se dvigajo nad desnim robom melišča. To kaže tudi posneta fotografija “Kugyjeva pot”. S pomočjo foto posnetkov http://www.geopedia.si se da dovolj točno določiti mesto, od koder si slikal.

    Lep pozdrav, Jernej

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.