Komet PANSTARRS

V svojem življenju sem videl že kar nekaj kometov. Vendar še nobenega, ki bi bil res izrazit. Edini komet, ki se ga je dalj časa videlo s prosim očesom je bil 17P/Holmes, vendar tudi ta žal ni imel repa. Za leto 2013 pa vse kaže da bo leto kometov, saj ljubitelje nočnega neba že na začetku leta razveseljuje komet C/2011 L4 Pan-STARRS.

Komet PanStarrs je bil odkrit na istoimenskem observatoriju 6. junija 2011. Komete namreč poimenujejo po najditelju, če pa je “najditelj” teleskop oz. observatorij- dobi ime le tega. Komet je kmalu postal zanimiv zato, ker se je 10. marca Soncu približal le na tretinjo razdalje med Soncem in Zemljo. Kometi, ki se tako zelo približajo Soncu lahko dobesedno izparijo. Pri svojih “smrtnih” mukah pa lahko za krajši čas postanejo zelo svetli. Po nekaterih napovedih naj bi komet Pan-STARRS dosegel celo svetlost Venere. To se žal ni uresničilo. V prvi polovici marca je bil viden samo na južni polobli, potem pa je preživel bližnje srečanje s Soncem in je postal viden končno še na severni polobli.

IMG_2554xfdfdsKomet Pan-STARRS (Canon PowerShot SX210 IS, exp: 1 s, ISO 1600, f/3.1)

Problem pri opazovanju kometov je ravno ta, da so najsvetlejši ko so najbližje Soncu.  Tudi ta komet ni nobena izjema. Zato je videl v večerni zarji, le uro po Sončevem zahodu.Trenutno se počasi odmika od Sonca in temni. Vendar ker se odmika od Sonca prihaja postopoma tudi v vse temnejši del neba in zato mu je za kratek čas svetlost navidezno narasla.

ffsdfAstronomska opazovanja trenutno močno moti Luna

Ker se komet nahaja v večerni zarji, ga je težko tudi najti, ker ni vidnih nobenih zvezd, s  pomočjo katerih bi se orientirali. Zato sem si v računalniški program, ki prikazuje nočno nebo natančno vnesel lokacijo kometa na nebu in potem s pomočjo programa izračunal azimut kometa. Komet se zvečer med 18:50 in 19:30 nahaja na severozahodnem nebu na. Tako sem se na opazovališče odpravil s kompasom.

Lokacija kometa na zahodnem obzorju

dsfdsf

Komet sem zagledal ob 19:03, še okoli 15 °nad obzorjem, ki so ga ironično sestavljali najvišji vrhovi Julijcev. Komet se je ob sedmih nahajal točno nad značilno zaobljenim vrhom Škrlatice, potem pa se je počasi premikal proti severu, vse dokler ni ob 20:05 zašel za obzorjem. Komet sem skozi teleskop opazoval kar dobro uro. Nisem pa  ga uspel videti  s prostim očesom. Skozi okular teleskopa je bil viden svetel prašen rep, slutilo pa se je tudi temnejši plinski rep. Komet sem poskusil tudi fotografirati kar skozi okular teleskopa. Ni mi najbolje uspelo, a ostal je spomin. Skratka prekrasen komet, ki nam bo krasil večerno nebo še vsaj nekaj naslednjih dni. Za tiste, ki ga boste zamudile, pa tolažba da konec letošnjega leta prihaja komet  C/2012 S1 ISON. Po nekaterih napovedih naj bi bil ta komet svetel toliko kot polna Luna in bil viden s prosim očesom vsaj dva meseca. 

Komet opazovan z observatorija Rezman

Lep astronomski pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.