Rjavina čez Teme

Na Rjavino vodita dve markirani poti. Prva bolj atraktivna pripelje s Kotla, druga pa z Dovških vratc. Tokrat pa sem se na Rjavino povzpel po brezpotnem pristopu čez Teme. Začel sem v Krmi pri Lesi. Opremo sem toliko zreduciral da sem vse stlačil v camelbak, saj sem želel dolgočasen začetek poti skozi Spodnjo Krmo preteči. To mi je tudi brez težav uspelo. Seveda pa nisem tekel na polno.

Pot skozi Travno dolino je prijetna in polna lepih razgledov

Na Malem polju pod Prgarco pa sem skrenil z običajen poti ter zavil na lovsko pot skozi Travno dolino. Gre za zelo luštno samotno pot, ki nas mimo lovske koče prek razgibanega sveta pripelje na markirano pot Prgarca – Staničev dom. Te markirane poti sem se držal samo dobrih pet minut, potem pa sem zavil na neoznačeno pot skozi Kravjo dolino. Odcepa  ni mogoče zgrešiti, saj ga označujejo možici. Pot skozi Kravjo dolino je sicer zelo slabo shojena. Vendar se ji za silo da slediti. S te poti se mi je počasi odpiral razgled na Rjavino in Teme, kamor sem namenjen. Vse bolj sem se bližal steni Rjavine, vse bolj grozno je zgledalo in ni mi bilo jasno kako je mogoče na povsem enostaven način premagati tako mogočno steno. Zato sem se odločil da se povzpnem na vrh Veliki Pršivec da se razgledam in najdem prehode. Z vrha Velikega Pršivca  se je res pokazal enostaven prehod z melišča na travnat vrh Temena.

Ostanki bombnika iz 2. svetovne vojne

Razgled z Velikega Pršivca na Rjavino z vrisanim pristopom čez Teme od lokacije ostankov bombnika do vrha gore

Zatem sem poti skozi Travno dolino sledil vse do roba stene nad Krmo. Potem pa se je nenadoma izgubila v labirintu škrapelj in ruševja. Brez večjih težav sem se prebil skozi prehode med ruševjem do vznožja Temena. Šele tam pa sem naletel na pravo stezico. Če ne bi pisal knjige, bi rekel dobro da vem za drugič. Tako pa sem po stezici sestopil nazaj navzdol v Travno dolino z namenom da poiščem odcep, ki sem ga očitno grdo zgrešil. Izkazalo se je da je odcep označen s tremi velikimi možici, ki jih običajno ne bi mogel spregledati. Tokrat pa sem odcep zgrešil zato, ker sem ravno takrat oprezal v nasprotno smer proti V. Pršivcu da bi našel enostaven prehod na vrh.

Kravja dolina z Ržkimi podi ter Pokljuškim grebenom v ozadju. Veliki Pršivec je vrh, ki se dviga iznad planote s Kravjo dolino na skrajnem vzhodnem (levem) delu slike.

Po tej sedaj do potankosti raziskani stezici sem se vrnil nazaj pod Teme. Spotoma sem si ogledal ostanke bombnika, ki je tu strmoglavil med drugo svetovno vojno. Zanimivo je to da to ni edini bombnik, ki je strmoglavil pod Rjavino. Drugega najdemo ravno na nasprotni strani gore, v krnici Pekel.  Čez melišča in še mimo mnogih ostankov letala sem se povzpel pod Teme. Glede na opise sem pričakoval da je prehod na Teme precej zahteven. V resnici pa je treba premagati le eno zelo kratko rahlo izpostavljeno poličko. Od Temena dalje do vrha Rjavine se vzpenjamo po širokem travnatem in nato gruščnatem slemenu. Poti ni, prav tako pa ni nobenih težav. Zato celo menim da je ta pristop na Rjavino po tehnični (nikakor pa ne po orientacijski!) plati celo lažji od obeh markiranih. Za trening sem ta odsek pretekel. Pravzaprav zelo spominja na Streho Grintovca.

Na grebenu Rjavine

Letošnja zimska in poletna suša  sta Triglavskemu ledeniku zadala zadnji udarec

Z vrha Rjavine sem mimo okna sestopil na Dovška vratca ter se vzpel še na Ravnico pod Ržjo, ki se nahaja v neposredni bližini Staničevega doma. Že tu so me dobile prve dežne kaplje. Potem pa sem po markirani poti sestopil nazaj v Krmo. Pri Prgarci pa me je ujel pravi naliv, ki me je  za tem pral vso nadaljnjo pot v dolino do avtomobila. Na srečo je bilo pri meni le enkrat dovolj da sem gol vozil domov. Od takrat dalje vedno v avtomobilu pustim nahrbtnik s suhimi oblačili.

Razgled z Malega Polja

Vernar

Zanimivi skalni stolpi pod vrhom Rjavine

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

5 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.