Pršivec in Fužinske planine

Velja pohvaliti Bohinjce za veliko brezplačno parkirišče v Ribčevem Lazu. 10 € kolikor hočejo za parkiranje v Stari Fužini je vendarle preveč. In ker je bil moj namen vendarle teči, mi za nekaj kilometrov več ali manj ni bilo mar.

Zanimivi oblaki nad Pršivcem

Tako sem se najprej prek Stare Fužine po markirani poti povzpel na Vogar. Pot je zelo nerodna za hojo, saj je tlakovana z velikimi gladkimi kamni, ki so bili zaradi nočnega dežja še toliko bolj spolzki. Ker sem bil še brez pohodnih palic, sem  na začetku kar težko lovil ravnotežje. Z Vogarja sem nadaljeval proti Pršivcu. Pot je prijetna, a skorajda brez razgledov. Šele na koncu pripelje na vršni greben, kjer se razgledi odpirajo na vse strani. Z vrha Pršivca je predvsem lep razgled na Spodnje Bohinjske gore, Krn, Debeli vrh, Stoge in Ograde.

Debeli vrh. Lepo je vidna znana škrbina med vrhom in predvrhom.

Obsežen podor Podrte gore

S Pršivca sem se mimo Majske jame spustil na planino Viševnik. Zaradi zelo razbitega krasa, je bil to zame kar hud podvig da so gležnji ostali celi. Z Viševnika sem sem se po drugi poti spustil nazaj skorajda do Vogarja. Potem pa sem se prek Vodičnega vrha vzpel do Planine pri Jezeru. Zelo mi je ustrezalo, ker je ta pot na začetku zelo strma, vmes pa se pojavi še eno zanimivo razgledišče. Z Jezera sem nadaljeval pod Robom pod Kredo do planine v Lazu, saj tudi tu še nisem nikoli hodil. Potem pa sem obrnil in sestopil skorajda do planine Blato, kjer sem odvil proti Vogarju.

Na Pršivcu

Planina Krstenica s kuliso Vernarjaozadju

Sestop z Vogarja po markirani poti za moje gležnje ni bil primeren. Zato sem se označeni poti izognil po precej bolj prijetni nemarkirani bližnjici, ki poteka čez hrib Planico. Na cesto v Stari Fužini se priključi pred železno ogrado oz. prepreko za živino – zato jo ni težko najti. Nagrada za turo je bil hiter in osvežilen skok v Bohinjsko jezero. Vendar nisem pretiraval, saj sem bil od ture zelo zdelan (spet je bilo skupno krepko čez 2000 višincev). Gre za turo, ki je primerna tudi za nekoliko slabše vreme. Vendar tudi dobrega vremena ni škoda zanjo, saj nas nagradi z izvrstnimi razgledi.

Nekateri znajo uživati

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.