10. Gorski tek na Murovico

Za ta vikend nekako še nisem načrtoval tekme, ampak zgolj izlet v hribe. A, ker sem v petek zvečer prišel pozno domov, se mi ni ljubilo naslednji dan vstati  že ob štirih zjutraj. Zaradi tega sem se odločil da se bom raje dobro naspal in šel na kakšno tekmo. Izbiro sem imel kar precejšnjo.

V zadnjem kilometru teka na Murovico (Foto: Dušan Bartelj)

Večina je verjetno pričakovala, da bom tekel na sv. Primoža. To je zelo dobro organizirana tekma na kateri se običajno prvič v sezoni zberejo vsi najboljši slovenski gorski tekači. Vendar me na to tekmo ni nikoli vleklo, ker se teče zgolj 17-18 min. Proga pa tudi ni nič kaj posebno “gorska”. Kot drugič pa sem spoznal da se mi dogaja gorskotekaški “Groundhog day” – vsako leto ene in iste dirke.

Rojstna hiša Jurija Vege v Zagorici pri Dolskem

Zato sem si zaželel nekaj neznanega, kar bi po mojih žilah spet sprostilo adrenalin. Slovenija ima zelo veliko lepih koščkov. Sam pa sem bil do sedaj skoncentran le na območje severno od Ljubljane. Poleg tega se imam za “hribovca”, pa še niti enkrat samkrat nisem obiskal Posavskega hribovja. Lepa priložnost za spremembo se mi je zdel Tek na Murovico. O tem tem teku nisem vedel nič. Le to da ima zanimivo in zelo razgibano progo. Tako nujno potreben “adrenalin” sem dobil še preden sem sploh prišel na štart – med vožnjo po Ljubljanski obvoznici.

Foto: ŠD Dolsko

Na štartu v Dolskem se nas je zbralo samo trideset. In to je pravzaprav edina slaba stvar, ki jo imam za povedati. Začetek proge je bil ravninski in kratek. Potem pa smo se zagnali v breg proti Murovici. Sprva sem izgubljal veliko časa, saj so me zbegale označbe proge. Potem pa sem se označb na drevesih navadil in progi sledil brez večjih težav. Žal, mi od prvega metra dalje, nihče ni uspel slediti. Zato sem bil tekmo sam s seboj. Res škoda ker je proga zelo luštna. Večinoma poteka po kolovozih sredi gozda. Ves čas se izmenjavajo strmejši odseki in krajše ravnine. Za tem se nekaj časa teče po asfaltni cesti skozi zaselek Klopce. Najbolj všeč pa mi je bil zadnji odsek proge, proti vrhu Murovice, kjer je nekaj časa zares strmo. V cilju sem s časom 27 min 17 s na naslednjega tekmovalca čakal več kot 3 minute. Ker konkurence danes ni bilo, ta rezultat nima teže. Vseeno pa je bil to lep trening na katerem sem spoznal lepote Posavskega hribovja.Spomenik Juriju Vegi

Po koncu tekme je sledil kulturni program v bližnji vasi Zagorica v počastitev in obeležitev 258. rojstnega dne matematika Jurija Vege. Prireditve se je udeležila tudi ministrica Ljudmila Novak.

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.