Polet z jadralnim padalom s Kriške gore

Večkrat govorim o letenju, pa sploh še nisem nikoli letel! Letenje je namreč tisto nekaj kar si je človek želel že od nekdaj.  To je v človeški podzavesti. Na ptice gledamo kar z rahlim zavidanjem. Zato so te živali postale simbol svobode in miru. V stoletjih je človek iznašel nešteto načinov kako se jim približati.

tandem 1Gremo jadrat med oblake

Eden izmed takih športov, ki “oponašajo ptice” je jadralno padalstvo. Kolega Klemen Hančič me je povabil na tandemski polet z jadralnim padalom s Kriške gore. Seveda sem bil takoj zelo za in že sva bila na poti proti Gojzdu.  Še od preteklega maratona trde noge in musklfiber sta se v trenutnku razblinila, ko sva vsak s po skorajda 30 kg težkima nahrbtnikom tekla navkreber proti Koči na Kriški gori. Padalo za tandem je namreč ogromno in težko. Meri kar okrog 40 kvadratnih metrov.

 tandem 2Padalo

Razmere na vrhu Kriške gore so izgledale dobre, saj  se je megla skorajda razblinila. Ampak na vzletišču je pihal rahel veter po pobočju navzdol. Zato sva čakala kake pol ure na ugodne vetrovne razmere. Potem pa je Klemen razvil padalo in sva vzletela. Ena, dva tri in že sva šprintala po pobočju navzdol. Nakaj trenutkov za tem je padalo “prijelo” in bila sva v zraku.

Polet je minil brez najmanjših težav zahvaljujoč Klemenovim 11-letnim  izkušnjam z letenjem. Nekaj malega sva celo zajadrala na termiki. V zraku sva bila dobrih 10 minut. Vseskozi nepopisna uživancija v razgledih, ki jih nisem vajen videti ravno vsak dan. Še največ pa bo povedal filmček s  poleta.

Klemenov filmček (helmet cam) s poleta

Moj filmček poleta

Klemenov polet z Mont Blanca

Še enkrat hvala Klemenu za to čudovito izkušnjo ter lep pozdrav,

Bojan Ambrožič

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.