Fluoriti z Blegoša

Včeraj sem se po tekaško spopadel z zadnjo (najdaljšo) tretinjo Tržiške planinske poti (T-24),  ki vodi s planine Dolge njive prek Stegovnika, Storžiča in Tolstega vrha v Tržič. Zato sem bil preutrujen za kaj zahtevnejšega in sem se odločil odpraviti na krajši izlet na Blegoš.

Fluorit

Blegoš je v nekaj zadnjih desetletjih postal znan, kot zanimivo in bogato nahajališče mineralov flouritov. To so minerali z značilnimi vijoličnimi, zelenimi ali prozornimi kockastimi kristali iz skupine haloidov. V to skupino mineralov sodi tudi halit ( “kuhinjska” sol). Največ se ga uporablja v jeklarski industriji (za zbiranje nečistoč žlindre) in pa celo v optični industriji (teleskopih ter mikrskopih) za leče, ker ima zelo nizko disperzijo. Na Blegošu se pojavlja v triasnih kamninah na meji med dolomitom in vulkanskimi kamninami (predvsem tufi). Njegova barva pa je odvisna od tega kakšne vključke vsebuje.

Eden največjih najdenih primerkov

Zbiranje fluoritov je hitro šla hitro predaleč. Zbiralci mineralov  so vsakodnevno prihajali na pobočja Blegoša in ropali fluorite. Za sabo pa so puščali smeti in odpadke. Tega je bilo prebivalcem tukajšnjih samotnih kmetij kmalu dovolj. Zato so postavili pogoj da se je pred nabiranjem mineralov treba najaviti.

Še en zelo lep primerk iz gospejine zbirke

In tako sva storila tudi midva. Prijazna gospa, vajena takšnih obiskov, je razložila da so najlepše primerke fluritov našli pri gradnji in obnovi hiše. Prvič pa so postali nanje pozorni zaradi njihove izrazite viljolične barve. Njeni primerki mineralov so res čudoviti – kocke kristalov fluoritov dosegajo premer kar 2,5 cm. Na glavno najdišče fluoritov naju je peljal njen vnuk. To je tako skrito in težko dostopno da bi ga sama zelo težko našla.

Erazem tolče in …

… najde

Na najdišču sva našla tudi do centimeter velike kubične kristale in pa ogromno kosov z nekajmilimeterskimi kristali. V bližini smo naleteli še na več podobnih nahajalič. Za večje kocke, pa je verjetno treba imeti veliko sreče. Medtem ko sva midva z Erazmom pridno kopala in nabirala fluorite, je najin vodič za nekaj časa izginil v gozd. Zbala sva se že da se je mladenič že bil izgubil. Vendar ne dolgo za tem se je vrnil z dvema tako velikima jurčkoma da jih je komajda nesel v rokah!

Ogromna jurčka

V kraljestvu Rdečih pik

  • VIR: Šrot I., Rečnik A., Mirtič B., Dolenc T., 2003. Značilnosti kristalov fluorita iz severnih pobočij Blegoša. RMZ – Materials and Geoinviromnent, str. 467-483

Lep geološki pozdrav,

Bojan Ambrožič

Masiven vijolični fluorit

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.