1. Tek na Veliko planino

V smeri te tekme so bile usmerjene vse moje tekaške priprave v tej sezoni. Namreč glavna nagrada te tekme ni denar, niti ne avto, ampak nekaj bolj dragocenega – vstopnica za nastop na svetovnem prvenstvu v gorskem teku. Zato sem letos samo do tekme pretekel že prek 1000 kilometrov in nabral nekaj 10 kilometrov višinske razlike. Do konca maja so priprave potekale po planu in z vsakim treningom sem bil v boljši formi. Potem pa je nastopil konec sreče z zdravjem in poškodbami. Na tekmi na Poljano sem si huje zvil gleženj. Komajda sem saniral to poškodbo saniral, se mi je že pripetila nova farsa. Tik pred štartom Teka na Dobrčo sem zaradi živčnosti moral na WC za drevo in pri tem sem si spet močneje zvil gleženj. Ne samo da sem izgubil dobršen del forme, ampak tudi nekaj lepih dni, ki bi jih lahko izkoristil za izlete v hribe. Tako je ta tek prišel zame vsaj kak mesec prehitro in me pričakal fizično ne 100% nepripravljenega. Možnosti za reprezentanco so bile minimalne, a sem hotel prikazati vsaj en lep tek.

Zajeta slika

Planšar – maskota bodočega svetovnega prvenstva

Navadno ne maram slabega vremena. Vendar sem hladno fronto iznad Atlantika tokrat z dobrodošlico pozdravil. S svojo močjo je ohladila ozračje iz za tek neznosnih 30 na prijetnih 15 stopinj. Boljše klime si za tek v tem letnem času ne  bi mogli želeti.

fsdfsdfsd

Sv. Primož nad Kamnikom

Na štartu v Spodnjih Stranjah ne manjka nihče, ki sodi v elito slovenskega gorskega teka. To bo hiter tek! Po pričakovanjih najhitreje začne Mitja Kosovelj, kateremu najtesneje sledita domačin Sebastijan Zarnik ter pa Boštjan Hrovat. V drugi – zasledovalni skupini pa sem tekel skupaj z Aličem, Bregarjem in Lamovcem. Prvi cestni kilometer mine ekspresno hitro in ni videti da bi koga izmed nas kaj posebej utrudil. Sledi štiri kilometre srednje strme makadamske ceste, kjer še vedno tečemo vsi štirje zelo skupaj. Pri cerkvici sv. Primoža se trasa šele zares začne, ker prvič postane strma.

drgdg

Nad sv. Primožem (Foto: Marjan Rekar)

Sam navadno tečem najbolje prav v strmino in računal sem da mi bo tu v primerjavi z makadamom kar letelo. Pa ni. Namesto da bi pospešil, sem padel v krizo ter se tako poslovil od vsakršnih možnosti za uvrstitev v reprezentanco. V prav najstrmejšem delu proge me je prehitel še naš najboljši turni smučar – Nejc Kuhar. On je v nasprotju z mano znal izkoristiti svoje prednosti sebi v prid. V uvodnih ravninskih kilometrih je tekel rezervirano in napadel v hudi strmini v kateri je najmočnejši. Na ta način si je popolnoma zasluženo pritekel nastop na svetovnem prvenstvu.

Kopija od 250710 (48)

Teči po mehkih tratah Velike planine je navkljub naporu prav prijetno

Sledil je zame še najtežji del – spust. Glede na težave v preteklih tednih sem skorajda pričakoval da si bom tu zvil gleženj. Kot sam pravim: “Nisem jaz kriv da si ga nisem zvil, ampak sreča”. Pač pa sem se “le” spotaknil pri čemer so se mi odvezale vezalke na čevljih. Naslednje štiri kilometre do cilja sem lovil čevlje po progi da se mi niso sneli. Zavezovanje vezalk ni prišlo v poštev, saj bi to pomenilo preveliko izgube časa. Motivacija za tek mi je zaradi tega pripetljaja skorajda pošla.

Kopija od 250710 (19)

Tibor Mrak v ciljnih metrih tekme

Na srečo so bili tu številni navijači ob progi, ki so mi spet vlili volje do teka, da sem nekako prišel do cilja.  Ne, v reprezentanco se nisem uvrstil, sem pa za njo ostal za “le” 38 sekund. To je hkrati veliko in malo ter pove kako izenačena je bila prva deseterica na današnji tekmi. Tek se mi ni posrečil tako kot sem morda upal, a teh 38 sekund bi težko nadomestil tudi z optimalno predstavo na progi.

Kopija od 250710 (66)

Gradišče – cilj tekme

Zato iz vsega srca čestitam naši novi državni reprezentanci v gorskem teku! 5. septembra nas bodo prav na tej progi zastopali: v članski konkurenci Mitja Kosovelj, Sebastijan Zarnik, Boštjan Hrovat, Simon Alič, Peter Lamovec in Nejc Kuhar. Med članicami bodo to Mateja Kosovelj, Lucija Krkoč, Valerija Mrak in Mateja Šuštaršič. Med mladinci pa Tibor Mrak, Urban Jereb, Luka Mihelič in Lenart Oblak ter med mladinkami Kaja Obidič, Lea Einfalt in Katja Kozjek.

250710 (59)

Zmagovalci: Mitja Kosovelj, Sebastijan Zarnik in Boštjan Hrovat

Čestitk pa ne namenjam samo tekačem, ampak tudi organizatorjem tekme (Dušan in Mira Papež), ki so s pomočjo čete kar 200 prostovoljcev pripravili odlično generalko za svetovno prvenstvo. Ne dvomim da se bodo odlično izkazali tudi čez en mesec ko bo šlo “zares”.

Rdeče ustnice REZULTATI: http://www.wmrc2010-kamnik.si/Priloge/1TekNaVelikoPlanino_REZULTATI.pdf

Lep gorsko tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.