5. Tek misli na srce

To kar je danes uspelo Medicinski fakulteti je pravi presežek in dokazuje kako visoko ta ustanova meri. Študentom in študentkam je uspelo izpeljati že 5. tek misli na srce.

Sam sem imel srečo da sem bil ob tem terminu prost predavanj in sem lahko neovirano nastopil na tej tekmi. Privabil me je tudi podatek da štartnine za tek ne bodo pobirali. Mislil sem si da bo šlo za eno tistih slabše organiziranih ” vaških” tekem in se že kar videl kako zgubljen tavam po neoznačeni progi.

Pa kot rečeno ni bilo tako. Organizatorji – študentje – so si brezplačno na svoja pleča postavili zahtevno organizacije tekaške prireditve s kar štirimi različno dolgimi progami. Njihov trud je bil poplačan z dobrim odzivom množice, saj je teklo kar 613 tekačev in tekačic.

Študenta odvzemata vzorec krvi za preiskavo višine krvnega sladkorja

Glavni namen današnjega dne pa ni bilo tekmovanje, ampak promocija zdravega načina življenja. Medicinci so brezplačno merili višino holesterola v krvi in višino krvnega sladkorja. Pokazali so nam tudi uporabo srčnega defibrilatorja. Z njim lahko rešimo življenje človeku ob primeru srčnega zastoja (infarkta), ki je pri nas med glavnimi vzroki smrti. S posebno napravo pa smo si lahko tudi izmerili kvaliteto naših pljuč. Izkušeni študentje so na podlagi izmerjenih podatkov brez težav “uganili” ali smo kadilci ali ne.

Vse je perfektno, le še nekaj joče – vreme! Prav sit sem že te otožne sivine neba. Danes ni čas za pogreb. Danes s tekom slavimo (zdravo) življenje. In glej ga zlomka tik pred štartom (na 10 km progi) se vreme končno močno izboljša.

Test pljuč

Ob vsej množici tekačev na štartu sem vedel da so možnosti za končno visoko uvrstitev pičle in se zato na začetku nisem zagnal s polno močjo. 10 kilometrov je je že dovolj daleč da se prehiter začetni kilometer plačuje vso preostalo progo do cilja. Veliko tekmovalcev je pred mano, a se ne obremenjujem s tem in čakam da pridejo prvi klanci, kjer bom lahko pokazal svoje zobe. Vzponov se je na tej progi okrog Rožniku nabralo za 150 višinskih metrov. Žal pa je bilo pa prav toliko spusta, ki meni vedno povzroča težave. Po kratkem prvem vzponu (kjer sem pridobil dve mesti)  je v začetku tretjega kilometra sledil dolg in neroden spust čez blatne korenine in listje. Nisem jaz kriv, da si nisem zvil gležnja na tem odseku, ampak sreča!


Trasa proge z višinogramom (vir: klik )

Sledil je ravninski odsek mimo Ljubljanskega živalskega vrta, kjer sem dohitel še enega tekača.  Še vedno nisem tekel na polno, a ga nisem hotel prehiteti, ker bi sicer moral sam sebi diktirati tempo. A ostala je bojazen da bi ob tako počasnem teku izgubil prednost pred vsemi tekmici iz ozadja. Zato sem z lažnimi napadi pritiskal nanj da je pospešil  in me naslednje tri kilometre varno pripeljal čez ravninski del. V Mostecu ob smučarskih skakalnicah pa sem imel igranja mačke z mišjo dovolj. Samo malce sem pospešil in bilo je dovolj da sem si začel nabirati prednost.

Proga je bila izjemno dobro označena. Tudi na vseh mestih kjer bi se dalo resneje zgrešiti ali goljufati z bližnjicami so stali usmerjevalni redarji. Z izjemo omenjenega blatnega dela je proga potekala po lepih peš poteh, ki so omogočale tudi varen hiter tek navzdol. Zato mi zadnjih nekaj kilometrov sploh ni bilo težko preteči ob popolni samoti. V cilju sem zasedel absolutno tretje mesto za Blažom Gradom in Mitjo Krevsem med več kot 300 tekmovalci. Podelitev je za tem stekla zelo hitro. Praktične nagrade je prejelo najboljših 10 deklet in fantov.

S srčkom Sarkastični smeško

Vse pohvale medicincem za izvrstno izpeljano prireditev in vse spremljevalne dejavnosti. Naj bo ta tekma zgled vsem slovenskim športnim organizatorjem.

Rdeče ustnice URADNI REZULTATI: http://www.timingljubljana.si/baze/20100414-MisliNaSrce.pdf

Lep tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.