14. Gorski tek na Ratitovec

Nič nisem tekme precenjeval. Res je bila najtežja kar pretekel sem jih. Vem, Grintovec je še težji. Vendar Kralj višin postreže le zgolj z enim samim vzponom. Ni potrebno pokazati toliko tekaškega znanja, kot tu na Ratitovcu, kjer je treba poznati praktično vse gorsko-tekaške veščine.

Kljub temu, da je zbirna tekma za nastop na Evropske prvenstvu, ki bo Avstrijskem Telfesu že 12. julija, se na startu zbere le 53 kandidatov. Sam realnih možnosti na »stavnicah« nimam. Jodlarje pozdravit pride le četvero najboljših tekačev. Edino moje orožje je potrpežljivost, da bo kateri izmed konkurentov hotel preveč in omagal.

Zajeta slikaKrekova koča s še vedno zasneženem Triglavom v ozadju

Prva današnja tekaška veščina je dolinski tek, premagovanje vročine. Železniki so dovolj daleč od gore, da celoten vrh Jelovice v daljavi vidi se. Takoj, brezkompromisno, Mitja Kosovelj izbere svoj tempo in se odlepi od ostale konkurence. Nihče mu ne sledi, saj se ve da na ravnini nihče mu kos ni. Tik za njim se oblikuje popolnoma svoja skupina »ostale« konkurence.

Tempo sprav ni težak, potem pa nas dolina pripelje pod vznožje gore. V ključih tečemo, kot na Vršič. Le ovinki niso tako tlakovani. Pač nas bode razgret asfalt. Mene pobere. Poslovim se od nastopa onstran severne meje. S še enim prav tako izpadlim tekmovalcem si pomagava tako da čas niti ni tako slab. V Podlonku-štartu mladincev– klanec zamenja spust. Nasproti sotekaču Hendriku Bottgerju sem v trenutku bistveno izgubil. Imam občutek, da sem se ustavil, ko njega gledam kako švigne mimo mene. Vendar jaz ne morem hitreje!  Od tu dalje pa progo poznam. Vem kako je lani moj znoj trpel trpel na tej progi.  Tu gorski tek postane res gorski. Strmina je taka, da tek ni nujno najhitrejša možnost. Ritem teka in hitre hoje racionalno menjavam.  Mimo lovske koče sva s Hendrikom še neodločena. Neprestano se prehitevava. Potem pa ga nenadoma »zmanjka«. Od Podlonka dalje tečem sam: 4 km do cilja. Lani sem tu tekel na robu zavesti, saj sem imel še krepke možnosti za reprezentanco. Letos pa sem tik pod robom, a ne čez. Ni v meni prave vzdržljivosti. Stanko Janžekovič izkoristi, mojo napako, da si nisem sposoben diktirati ritma in me še on prehiti. Potem pa končno padem iz krize in hojo opustim ter tečem počasi, a konstantno.

bvcbcv

Mitja Kosovelj je bil danes razred zase

Najtežji del trase so organizatorji prihranili za konec. Gozd se edinokrat razpre. 2 kilometra do cilja. Ratitovec je še tako visoko, da sem si skorajda zlomil vrat, ko sem pogledal nanj. So oznake prave? So! Človeška predstava, je v tem primeru popolnoma napačna.

Korenine prepletene v obliki venca visokih stopnic preprečujejo tek. Ampak tudi tu se najdejo izjeme neverjetne. Le noge Simona Aliča so dovolj močne za ta odsek poti. Drugi pa (vred s Kosoveljem) uporabljamo tehniko grizenja kolen.

dfdfdf

Simon Alič- mojster strmin

Končno smo nad gozdno mejo. Le še kilometer do cilja meri. Pot je dež izpral do gole skale. Cestni copati na gladki skali izgubljajo stik. Pomagajo nam roke, ki se upirajo, vlečejo za skale. Ne mučim se pretirano. Konkurenca je meni ušla in jaz sem ušel nji. Prvič se mi zgodi, da dobim mišične krče. Moj tek je grd, saj noge stresam, da se jih znebim.

yxcxy

O le glej! Cilj ti rešitelj! Le še nekaj metrov.

Tekmo KONČAM, kot absolutno 6. Ne, nisem razočaran. Vse je bilo pošteno! Vem, da dal sem vse od sebe. Reprezentančni vlak sem zgrešil le za las. Sem rezerva rezerve naše reprezentance.

cxvcxvcx

Najboljše tekmovalke – te vse po krivem premalo omenjam (zmaga je šla Luciji Krkoč = Bravo! Smeško) – in …

vxcvxc

… najboljši tekmovalci

Vesel sem, da sem po dolgem času dobil uporabno nagrado za svojo uvrstitev – Alplesovo omaro. Podjetje Alples d.d. domuje v Železnikih na stiku gozdnatih pobočij Jelovice in Škofjeloškega hribovja. Lesa jim ne bo zmanjkalo! Omaro sem sestavil šele sedaj, ker je organizator napravil nenamerno napako in del omare (en paket) dal meni, drugega pa četrouvrščeni ženski – Daneji Gradnovec. Veseli me, da je organizator popravil svojo napako in sem dobil celoten regal, ki je skupaj prav gotovo več vreden, kot denarna nagrada petouvrščenega.

xycyxc

Vse pripravljeno, da začnem s sestavljanjem

cxycxy

Ob enih ponoči na delu, čez 6 ur pa matura Smeško

xycy

Končni izdelek – Alplesova omara Dora 42

Lep gorsko-tekaški pozdrav

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.