37. MINFOS

9. in 10. maja so v Tržiču potekali že 37. Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja. Letos sem se vpisal na študij geologije. Zato je bil ogled te prireditve zame praktično obvezen.

Če sem včeraj gledal Türkovega imitatorja, je bil ta človek v Tržiču kar naš pravi predsednik (odprl prireditev). Kosil je s svojo ženo in Tržiškim županom Borutom Sajovicem.

Zajeta slika

Dober primerek ali dober ponaredek trilobita? Desno lep primerek ametista.

Razstavljavci iz številnih držav so predstavili svoje juvele. Žal je bilo med njimi tudi veliko kiča, tudi ponaredkov. Vseeno se je dalo marsikaj videti.

Najbolj pa me je navdušila predstavitev Prirodoslovnega muzeja Slovenije.  Predstavili so metodo izpiranja zlata iz rečnih naplavin. Na svoje razstavišče so pripeljali nekaj peska iz rek Drave in Mure. Ti dve tečeta prek območij kjer so bila nekdaj nahajališča zlata. S seboj ga še danes nosita v obliki drobnih, pogosto mikroskopskih lističev. Obiskovalci smo lahko s posebnim sito zajeli nekaj tega peska in začeli z izpiranjem. Stvar deluje na zelo preprostem principu, ki ga uporabljajo po vsem svetu že stoletja. Zlato je nekajkrat težje od vseh ostalih mineralov  rečnem pesku. Zato se vedno zadnje izpere. Gre za dolg in zamuden proces. Eden izmed obiskovalcev se je potrudil in pesek tako izpiral kake pol ure. In imel je srečo! Uspel je najti kake pol milimetra veliko lusko zlata. Kljub majhnosti jo ni bilo težko videti, ker je zlato odsevalo svetlobo. Da smo se res prepričali, da gre res za najžlahtnejšo kovino smo si vzorec ogledali pod mikroskopom. Res je bil tam. Ne, s tem se ne da obogateti. Lahko pa je zanimiv hobij. Pa niti ni potrebno nekih posebnih dragih pripomočkov. Le vztrajnost in voljo. Že za unčo zlata bi bilo treba izprati na tone peska. Kljub temu je bilo izpiranje zlata na Dravi in Muri prisotno še v 70-tih letih prejšnjega stoletja.

sdds

Najprej se s siti izloči večje delce, sledi dolgotrajno izpiranje “peska”. Ta mlad iskalec se je potrudil in mu je uspelo.

Smeško V primeru, da se sam tudi kdaj lotim takega iskanja zlata o tem prav gotovo poročam


Veliko sreče pri iskanju zlata, pa ni nujno da ravno zlatega!

Bojan Ambrožič

Polž In to je bilo teh norih 24 ur – vredne opisa na kar treh blogih.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.