Viševnik-moj prvi turni smuk

To mrzlo jutro, ko se je temperatura spustila krepko pod – 10 °C, sem se odpeljal na Pokljuko na en “hiter” vzpon na Viševnik. Ta Pokljuški dvatisočak je zaradi svoje lahke dostopnosti priljubljen cilj pohodnikov. Bolj izkušenih gorniki in alpinisti, pa se mu zaradi preobljudenosti izogibajo. Vendar je podcenjevanje 2 leti nazaj zahtevalo svoj krvavi davek, ko je snežni plaz zasul dva turna smučarja.
Zajeta slika
Utrinek iz pravljice: Ivje na macesnih

10. ura je bila še ravno pravi čas, da sem še dobil prosto parkirno mesto pred vojašnico na Rudnem polju. Takoj za mano je kolona večtisočih avtomobilov popolnoma blokirala Rudno polje. Ker prostih parkirnih mest ni bilo več, so vozila puščali na enem voznem pasu ceste. Posledično je bilo srečavanje “super”, saj je bila na eni strani ceste dva metra visoka snežna pregrada, na drugi strani pa kilometre dolga kolona vozil. Ne, promet me ni spravil v slabo voljo. To je le oris kako funkcionira naš ponos- Triglavski narodni park.

lč

Pogled (skoraj) z vrha proti Plesišču.
Turno-smučarske opreme še nimam. Zato sem improviziral. V svoj 65-litrski nahrbtnik sem poleg običajne opreme stlačil še pancarje. Drug problem je pa bil kako nesti (alpske) smuče. Nahrbtnik namreč ni namenjen nošenju le teh. Navpična namestitev, se ni obnesla (kot pri nošnji tube teleskopa), zaradi prevelikega navora. Vodoravna pa, ko sem ujel ravnotežje med obema koncema smuči.
 m,jk,j
Kako sem danes tovoril ter pogled proti zahodnemu delu Pokljuškega grebena (Ablanca, Veliki Draški vrh ter v ozadju Tosc)

Vzpnem se ob robu (otroškega) smučišča Viševnik čez Zlate vode in mimo Plesišča. Ivje na drevju je dalo naravi posebno nepozabno podobo. ki mežika Na Viševniku je moralo biti pred mano res že na stotine ljudi, saj je celoten “hrib” dobesedno preluknjan z gazmi. Za vzpon je to super, a pri smuki navzdol pa mi je delalo težave.
kjhkjh
S Zlatih vod pogled proti Viševniku
Pri svojem prvem turnem smuku sem bil zelo previden in počasen. Spuščal sem se s hitrostjo le 1400 m/h. Neznatno glede na to, da grem peš lahko tudi 3000 m/h in hitreje. Moral sem biti previden, ker bi ob vsakem padcu nenadzorovano zgrmel 300 m navzdol na Zlate vode. Sama tehnika vožnje je popolnoma drugačna od tiste na smučišču. Tam se brez težav pelje s hitrostjo prek 60, 70 km/h in zavija z zavoji dolgimi več 10 m. Tu pa so zavoji kratki in veliko bolj frenkventni, saj je treba paziti na številne naravne ovire- sploh pri vožnji skozi gozd. Užitek pa je bil, ker sem se brez napora pripeljal do avta.
hjkhjkhj
Ta fotografija pa prikazuje zanimiv atmosferski optični pojav subsonca, ko se sončeva svetloba odbije od neštetih ledenih kristalov, ki skupaj delujejo kot velikansko zrcalo. Zato pride do efekta, da sta vidni dve Sonci – (Sonce in subsonce). Isti pojav sem posnel tudi nekaj dni pred tem na Heiligenblutu.


Lep turno-smučarsko pozdrav
Bojan Ambrožič

6 comments

 • Živjo, Bojan,oprosti, ker kar tkole pišem in smetim po tvojem blogu, ampak bi te rada nekaj prosila/vprašala: a mi lahko kdaj lepo prosim pokažeš/pošlješ kakšne svoje slike, te ta super duper čudovite, ko slikaš naravo, ker mi grejo ob pogledu na njih zmeraj kar kocine pokonci (pač ljubitelj narave). Oziroma če jih lahko nekaj snamem kar z bloga? Eno sem že, ups, priznam, ampak potem sem se pa spomnila, da to mogoče ni ravno fer.Brez problema ta moj komentar zbrišeš in ignoriraš. :) Ker je konec koncev res morda malo nevmesen.LP, Maša Nahtigal (Borutova sošolka)

  Všeč mi je

 • ŽivjoLahko jih snameš dol. Lahko ti pa dam originalne, ker tele na blogu so zelo zmanjšane in neuporabne. Ravno sedaj delam selekcijo, da bom dal spet delat slike 30 x 20 cm.Lp, Bojan

  Všeč mi je

 • Ojla!Ja, saj tudi zato sem ti rekla, če bi mi jih lahko raje kar kako drugače dal (pač originalne), da bo boljša kvaliteta. Skrajno bi ti bila hvaležna, če bi mi jih lahko dal morda na USB ali pa CD naslednjič, ko se oglasim pri vas ali pa kar po Borutu – kakor ti je ljubše. Najlepša ti hvala za (pozitiven) odgovor, zelo sem bila vesela!Lp, Maša

  Všeč mi je

 • OjSpet tukaj … Oprosti, pač ne morem drugače kontaktirati s tabo.Jutri pridem v Ljubno k vam. Prinesem USB ali pa morda CD za slike? (Sicer sem z USB-ji bolj na slabem, vse mi je uspelo pogubiti po hiši, posoditi raznim družinskim članom ipd.) Če boš sploh doma in če si seveda še zmeraj za …Tale komentar zlahka zbrišeš, je morda malo preveč podroben za na blog.LP, Maša

  Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.