Z Valvasorja prek Begunjščice na Dobrčo

Že med tekom na Stol se mi je porodila ideja da bi odtekel namesto v Završnico kar proti domu v Ljubno. Takrat ideje nisem mogel realizirati, ker me je avto čakal v Završnici. 2 dni kasneje je napovedano spet idealno “tekaško vreme”. In ideje sem se lotil uresničiti.



100_9987


Valvasorjev dom


Mami me zapelje do Valvasorjevega doma. To se mi zdi pametna poteza, saj sem na ta način pridobil kar nekaj začetne nadmorske višine in se mi ne bo treba mučiti že na začetku. Na stolu sem bil dva dni nazaj in res ne vidim smisla, da ga še enkrat osvojim. Zato pa grem prek Zabreške in Žirovniške planine proti Tinčkovi koči. Po zemljevidu naj bi šlo za 100 m spusta. V resnici pa je pot zelo razgibana in postreže tudi s kar nekaj višinci navzgor. Ne, ni za kolo.

 

Je pa zelo dobro označena, kar je tudi zelo prav ker prečka veliko gozdnih cest. Če markacij ne bi bilo, bi bil to kar orientacijski podvig. Pri Tinčku se vzpenjam 10 minut navzgor proti Zelenici, potem pa se odcepim desno, čez potok Završnico, proti Robleku. Spodaj ni posebnosti, potem pa pridemo na melišče. Kamenje se kar precej proži in če bi se šlo tu z vodeno skupino, čelade nebi bile odveč. Tako sedaj razmišljam, kot vodnik PZS. Za meliščem se povzpnemo na vzhodni greben Begunjščice, ki nas pripelje do Roblekovega doma.

Ta koča je najbolj znana po Avsenikih in pesmi “Na Roblek bom odšel, bom ljubco s sabo vzel …“. Ime je dobila po Hugonu Robleku, ki je bil začetnik planinstva na Gorenjskem. Z doline pa njena lokacija “na robu” Begunjščice znova upravičuje njeno ime. Z njo, (kot tudi z Valvasorjem, ki sem ga danes že obiskal), upravlja moje matično Planinsko društvo Radovljica.

Begunjščica (26. 7. 2007) 029

Roblek

Na Veliki vrh Begunjščice pritečem  že ob devetih, a se na vrhu že kar kuha. Podvomim da bo vreme zdržalo vso mojo turo. Zato hitro nadaljujem. S pozornostjo opazujem severno stran Begunjščice, ker me zanima kje pride gor Centrala grapa, ki je nameravam prehoditi naslednjo zimo. Vendar mi megla prepreči, da bi natančno poslikal prehode. Potem se povzpnem še na drugi najvišji vrh Begunjščice -Begunjsko Vrtačo. Opazim zanimive kupčkaste – valovite travnike. Predvidevam da so bili taki travniki nekoč povsod na tej gori, a so se ohranili lena tem nekoliko odmaknjenem vrhu. Drugod so jih verjetno preprosto poteptali. Veljalo se bo pozanimati kako so sploh nastali.


Slika 021

Kupčasti travnik


Pri  strmem spustu proti planini Preval mi prvič spodrsne. Rečem si: “Nemogoče”. Med ostro zarezan profil mojih inovk se je nabralo toliko blata, da nisem imel več “kopačk”, ampak prej drsalke. S palico zbezam drek ven in spet vse prime tako, kot mora. Planina Preval je za mano. Tu zapustim Karavanško pogorje in se napotim proti Kamniško-Savinjskim Alpam oz. proti Dobrči. Na tem delu obe gorstvi povezuje zanimiv greben po katerem teče precej ne obiskana pot. Teče čez in mimo vrhov Čisovec, Vrh Luž, Sivora ter še čez nekatere druge. Pot je na začetku idealna tekaška prečnica. Potem pa se začne vleči, saj se neštetokrat vzpne in spet spusti. Z razgledi pa na vsej svoji dolžini ne postreže, ker poteka pod gozdno mejo. Normalne hoje jo je od 2,5 -3 ure.


Begunjščica (26. 7. 2007) 063

Greben med Dobrčo (v ozadju) in Begunjščico


Kratek postane pri koči na Dobrči, zatem pa še na vrh. Na tej gori sem bil že tolikokrat a ne najdem nič več zanimivega. Le malce posedim na prijetnem soncu. Bolj Em zanima kako bom prnesel spust proti Brezjam. Inovke primejo ko hudič! Dovolj je le kratek stop na peto. Še nikoli nisem tako užival spust z Dobrče. Še za gležnje se nisem zbal. Brez truda in kljub klepetu z nekaterimi mimoidočimi sem postavil osebni rekord pri spustu. V dolini me pričaka vročina. Ampak vseeno moram preteči še 8 km do doma.

Zelo zanimiva tura, ki sem jo zelo suvereno in uspešno opravil. Ker sem začel zelo počasi, sem lahko končal zelo hitro. 2- litra vode v mehu in 200 gramska čokolada mi je zadostovalo za 7 ur teka/hoje. Vse je potekalo po načrtu. Zdi se mi, da je Grintovec vse bližje.

 

Lep gorsko-tekaški pozdrav

Bojan Ambrožič

bojan.ambrozic@hotmail.com

Slika 008Slika 012Slika 015

Slika 020Slika 036Slika 042

Slika 043Slika 054

Jaz na: Žirovniški planini, pri Tinčkovi koči, na Robleku, na vrhu Begunjščice, na planini Preval, pri koči na Dobrči, na vrhu Dobrče in končno doma

Valvasorjev dom – Tinčkova koča: 58 min

Tinčkova koča- Roblekov dom: 53 min

Roblek – Veliki vrh Begunjščice: 36 min

Valvasorjev dom – Veliki vrh: 2 h 18 min 33 s

 

Veliki vrh – Begunjska Vrtača- 17 min
Begunjska Vrtača – Planina Prevalo: 39 min
Prevalo – Koča na Dobrči: 1h 21 min
Koča na Dobrči – vrh Dobrče: 16 min

Veliki vrh – Dobrča: 2h 46 min 36 s

Dobrča- Brezje pri Tržiču: 48 min
Brezje-Ljubno: 48 min

Dobrča- Ljubno: 1h 36 min

Skupaj: Valvasor – Ljubno: 6h 41 min

Trasa ture

Trasa ture vrisana v Google Earthu. Razdalja poti je okoli 25-30 km

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.