Belopeška jezera- Mangartska jezera- Laghi di Fusine-Weissenfelser Seen

 Za 7. izlet v letošnjem letu smo se z otroci odpravili na slikovita Belopeška jezera, ki ležijo pod ostenjem mogočnega Mangarta
Spodnje Belopeško jezero


Do narodnega parka v katerem ležijo jezera najlažje pridete tako, da od bivšega mejnega prehoda Rateče nadaljujete proti Trbižu in potem zavijate levo v Mangartsko dolino. Predel najdete na karti Julijske Alpe: Zahodni del (1 : 50 000) ter karti Jalovec in Mangart v merilu  1: 25 000 (izseka iz tega zemljevida najdete na dnu bloga).


Zgornje Belopeško jezero

Ker gre še za precej nedotaknjen in turistično (na srečo) ne razvit po 1. vojni zaplenjen košček slovenskega ozemlja, so ga leta 1971 razglasili za narodni park. S 45 hektarji spada med najmanjše nacionalne parke. A se kljub temu ponaša z zelo bogato favno in floro. To smo tudi preverili na našem današnjem izletu. V prvem jezeru, polnem kristalnem čiste vode se je bohotila skorajda popolna kopija Mangarta nad njim. Drugo jezero pa se še ni otreslo zime in je bilo popolnoma zamrznjeno. Misli nam starejšim pa so ob pogledu na dobro zasnežena pobočja uhajala malo višje, kot smo bili. Sploh po tem ko smo ugotovili, da se po grapi pod Mangartom vzpenja skupina kakih 30 alpinistov. Nazaj proti prvemu jezeru smo se vrnili mimo ogromnih ledeniških eratičnih skal, ki imajo baje prostornino kar 30 000 kubičnih metrov. Tu je bila pot ravno dovolj poledenela, da smo morali otroke na nekaterih odsekih peljati po enega in enega.


Tudi jaz bi …

 

Lep planinski pozdrav

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.