Golica, 15. 12. 2007

Tokrat smo se s Planine pod Golico podali na od Avsenikov opevano gor – Golico. Skozi gozd smo se vzpenjali po markirani avtocesti do tovorne žičnice. Tu smo naleteli na razpotje in na popolnoma novo pot. Namreč na strmo zimsko varianto, ki so odprli zaradi snežnih plazov, ki pozimi ogrožajo klasično varianto. Čez pot še ni šlo veliko trum ljudi, skozi leta, in zato razen markacij spominja na lovsko pot. Tik pod kočo nas pričaka nekaj klinov in že smo pri koči. Od tod se povzpnemo direktno na vrh. Snega je le okoli 10 -15 cm, pa še ta ni globoko pomrznjen, zato ni težav niti na grebenskem prečenju. Obvezno gasilsko fotografiranje za spomin, potem pa sestop proti Jeklejevm sedlu.

 Vseskozi hodimo po mejni črti in se oziramo na zamejsko Slovenijo. Pričaka nas čudovito-pravljičen prizor, ko je severno, Avstrijsko pobočje popolnoma pomrznjeno in odeto v odtenke beline; kot v pravljici. In ker pravljica potrebuje pravljična bitja, po pobočji priteče še čreda gamsov. Vse je postavljeno nalašč, kot za fotografiranje. Zato seveda ne odlašam. A ne zdržim prav dolgo, saj se zaradi sunkov vetra, temperatura zraka giblje med – 15 ° in – 20 ° C. Lahko si predstavljate kako je to, če si ob tem še brez rokavic, ki sem ji moral sneti, da sem lahko fotkal. Mraz je bil celo tak, da je moj (sok) Ledeni čaj v plastenki delno zmrznil. Ko sem ga pil, sem z ustnicami precejal led.

 Od Jeklejevega sedla se naprej po grebenu vzpenjamo pod pobočjem Kleka, nad Jeseniško planino do lovske koče na sedlu in planinskem mejnem prehodu Rožca. Ves čas te obmejne poti me muči dilema: "kam naj opravim malo potrebo?" Ali na Slovensko stran? Ne seveda ne, na avstrijsko bom! Pa me spreleti misel:" saj je to tudi naša od "tujcev zemlje lačnih", ukradena (zamejska) Slovenija!" Kaj bi storili vi?

Za konec se le še spustimo po markirani poti prek Jeseniške planine.


Lep gorniški pozdrav

Bojan Ambrožič

SLIKE NAJDETE V GALERIJI

    http://sc1.sclive.net/12.2.1268.1026/Web/Parts/PhotoAlbum/script/slideshow.swf
Windows Live Spaces

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.