Kolimacija refraktorja z okularjem Cheshire

Kolimiranje refraktorja pravzaprav pomeni naravnanje objektivne leče tako, da svetloba pade točno v fokuser.

Z okularjem Cheshire se na precej enostaven, a lahko zamuden način, kolimira refraktorje. Vendar, ker so ti okularji plastični, se lahko precej zvijajo in nam tako popačijo rezultat. Druga slabost pa je, da je kolimacijo težko izvedete sami. Priporočljivo je imeti pomočnika. Mnogo ljudi se boji kolimacije češ, da bo naredilo še slabše, kot je že. Vendar je strah, da bo leča padla dol ali pa kaj podobnega popolnoma odveč. Spodaj sem natančno opisal in skiciral postopek tako, da mislim, da ne boste imeli težav. Sicer se refraktorje kolimira zelo redko, a priporočam da vsaj preverite stanje pred vsakim opazovanjem. In če imate popolnoma nov teleskop, je misel, da je ta verjetno perfektno kolimiran, napačna. Saj se je leča med transportom prav gotovo vsaj malo premaknila.

  1. Najprej odstranite diagonalo in dewshield ter pokrite odprtino optično cevi teleskopa s pokrovom.
  1. Nato vstavite v fokuser okular Cheshire.
  1. Na nagnjeno odbojno površino okularja Cheshire posvetite z umetno svetlobo ali pa naj sveti naravna sončna svetloba.
  1. Potem poglejte skozi majhno luknjo na vrhu okularja. Videli boste črno ploskev, kateri sredi sta dve majhni svetlomodri tvorbi, ki spominjata na dva miniaturna CD-ja. Teleskop je izven idealne kolimacije, če sta vidni dve taki tvorbi, ki se lahko prekrivata ali celo v hujšem primeru niti ne dotikata.
  1. Za tem se zopet vrnite h kolimacijski celici. Opazili boste 3 pare vijakov, 120° razmaknjene med seboj . Eni imajo križno glavo, drugi pa šestero kotno in so skriti globoko v celici.
  1. Kolimacijo začnite tako, da na eni strani malo odvijete vijak s šestero kotno ter privijte tistega šestero kotnega z imbusom. Potem poglejte skozi okular. Če sta ˝CD-ja˝ še bolj razmaknjena ponovite postopek v obratni smeri. Potem poskusite še z ostalima paroma vijakov. Ko se luknjici ˝CD-jev˝ prekrivata je kolimacija perfektna
  1. Potem namestite nazaj diagonalo. Če slika še vedno ni povsem dobra to pomeni, da diagonala (oz. zrcalo ali prizma v njej) ni poravnana z objektivom in fokuserjem. Zato je treba ponoviti ves opisan postopek kolimacijo še z diagonalo.

cheshire

Perfektna kolimacija (spodaj) in slaba kolimacija (zgoraj) skozi okular Cheshire (levo) in vizualno (desno).              

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.