Storžič in Bašeljski vrh, 5. 8. 2007

Začel sem od sedmih zjutraj, ko je bilo še precej neprijetno hladno iz Mač. Vendar sem se že po 15 minutah hoje toliko ogrel, da ni bilo več težav. Na Kališče sem se odpravil po “levi poti”, ki gre čez Veliki vrh. Ime navedenega vrha težko razumem, ker se ponaša z višino le 993 m in ni nič odmaknjen od preostalega pobočja. Preprosto gre za neopazno vzpetino sredi gozda. Sama pot tu čez  je izredno lahka in široka – prava “planinska avtocesta”. Cikcakasto se vzpenja počasi v pobočje. Prekinjena pa je s številnimi bližnjicami, ki jih tekači uporabljajo predvsem za navzdol. Pot je za tek izredno primerna saj je prekrita z iglicami in prstjo, kar zmanjša možnost poškodb. Pa tudi razgleda ni pretirano, saj se nam odpre razgled proti Ljubljanski kotlini le nekajkrat. Na koči Kokrškega odreda na Kališču sem se ustavil le za 5 minut, ker je pihalo, potem pa takoj naprej proti Storžiču.

 Do Bašeljskega prevala je pot izredno uravnana, a se prav tam ušpiči naravnost navzgor. ta pot je na kažipotih označena, kot “ta težka”, saj se le na nekaj kilometrih povzpne za 502 m. Malo sem si skrajšal pohodne palice in ni bilo nikakršnih težav; zelo hitro sem bil na vrhu; vmes pa užival v razgledih. Le na nekaj mestih se je pametno malo prijeti. Na vrhu je bil razgled zelo dober, vendar ga je (spet) kvarila slaba transparenca. Ker na vrh pripeljejo 4 poti je bilo ljudi na vrhu kmalu za celo mravljišče, prostora zanje pa zelo malo. Tako sem naredil nekaj fotk, potem pa navzdol.

 Da ne bi ves čas hodil po isti poti sem naredil ovinek čez Bašeljski vrh. Pod Kališčem sem obral pot, ki gre proti Hudičevem borštu (“desna pot”), vendar sem se v soteski Suha odcepil na nemarkirano lovsko pot. Lovske poti ni težko najti, saj se začne pri 2 rdečih kažipotih, ki kažeta markirano pot naprej proti Hudičevim borštu, Javorovem vrhu in planinski koči Iskra na Jakobu. Sama lovska steza je presenetljivo dobro sledljiva. Poteka pa ves čas po dnu grape tako, da ne morete zaiti. Priporočam to pot, kot del vaše naslednje ture tu okoli po teh gorah. Lovska pot je na mestu kjer se spet sključi z markirano potjo (10 minut hoje pred spodnjo postajo tovorne žičnice) označena z možicem.
Ker prevoza še vedno ni bilo, sem se še odpravil laufat do Preddvora in “od spodaj” posnet kje sem hodil.Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.