Lunarni meteorit NWA 5000

Lunarni meteoriti so zelo redka vrsta meteoritov, ki izvirajo iz Lune. Na Zemljo so prišli kot posledica velikih udarcev asteroidov, ki so del kamnin iz Lune izstrelili v vesolje. Po srečnem spletu naključi so nato mnogo kasneje padli na površje Zemlje. Do danes je znanih 412 lunarnih meteoritov. Večina med njimi je precej majhnih. Daleč največji med njimi (z maso 11,528 kg) je meteorit NWA 5000*, ki je bil najden leta 2007 v Maroku. Majhen košček tega meteorita sem analiziral z vrstičnim elektronskim mikroskopom v laboratoriju CO Nanocentra. Kemično sestavo vzorca sem določal s tehniko energijska disperzijska spektroskopija rentgenskih žarkov – EDS (glejte slike spodaj).

Meteorit NWA 5000 je po sestavi anortozitna breča. Kamnino sestavljajo svetli klasti olivina, ki so obdani s temnejšo osnovo iz plagioklaza. Če pogledamo topografijo Lune ugotovimo, da jo v grobem sestavljajo: 1) lunarna morja in 2) lunarna višavja. Meteorit NWA 5000 izhaja iz področja lunarnih višavij, ki pa niso tektonskega nastanka kot gore na Zemlji, ampak so nastale ob silovitem bombardiranju površja z asteroidi. Zato je kamnina zelo zdrobljena in premeščena, kar daje značilno brečasto strukturo, ki jo vidimo v tem meteoritu. Večino kamnine sestavlja mineral anortit (vrsta plagioklaza), ki je sive barve, kar da je Luni značilno barvo. Poleg njega pa so prisotni še olivin, pirokseni, troilit, kamacit in nekateri drugi precej redkeje zastopani minerali.

*Oznaka NWA pomeni Northwest Africa. Meteorite vedno poimenujemo po lokaciji najdbe in ker v Saharski puščavi daleč naokrog ni nobenih krajev ima veliko meteoritov ime NWA, kateri sledi zaporedna številka najdbe.

Literatura: baza vseh znanih meteoritov: https://www.lpi.usra.edu/meteor/metbull.php?code=45986

Analize so bile opravljene v laboratoriju CO Nanocentra. Meteorit mi je za analizo posodil Samo Oman.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.