Ferate v Škocjanu (Kanzianiberg)

Bi se radi do onemoglosti naplezali ferat: težkih, srednjih in lahkih? Pa sem vam ob tem ne ljubi hodit nekam daleč v visokogorje? Potem vam priporočam obisk feratarskega poligona v plezališču Škocjan (Kanzianiberg) na Avstrijskem Koroškem. Toliko ferat, kot jih je tu zbranih na enem mestu ne boste našli nikjer drugje v bližini.

Filmček, ki prikazuje nekatere izmed številnih ferat

Prva ferata se začne samo 30 m stran od parkirišča. Ferate so resda kratke, vendar jih je najmanj 20 (podatek iz Bergsteigen.com). Težko je podati dober opis kako se jih lotiti, saj jih je toliko, da jih je težko združiti v en sam krog. Po štirih urah nepretrganega feratanja sva sklenila, da sva preplezala skorajda vse. Imela sva srečo, da sva samo po eni ferati šla dvakrat, ostale sva plezala samo enkrat. Na feratah se najde vrtoglave viseče mostove, zipline, lestev, večje in manjše jame ter neštevno skob in klinov. Skratka, pravi adrenalinski park v naravi.

Večina ferat je lahkih (težavnost B/C). Nekaj pa je tudi težjih. Ker pa je bilo vreme deževno in zato skala mokra in predvsem zelo spolzka, je bila ves čas potrebna izdatna previdnost. V lažjih feratah je šlo. Skozi eno izmed jam pa poteka tudi zelo zahtevna ferata težavnosti D/E. V previsu mi je na mokri skali, spolzki kot led, nenadoma spodrsnilo. Na srečo sem se na tem mestu dodatno varoval s popkovino. V nasprotnem primeru bi obvisel na samovarovalnem kompletu.

Izhodišče leži le 20 min vožnje od Korenskega sedla

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.