Otmarjeva ferata

Hribovski hit letošnje pomladi je zagotovo novozgrajena Otmarjeva ferata. Ferata je zgrajena desno od Furlanove poti na Gradiško turo. Obe poti sta med seboj povezani s krajšo označeno potjo, zaradi česar ju je mogoče preplezati eno za drugo.

Prvih 50 višinskih metrov Otmarjeve ferate je najtežjih. Najprej se po skobah povzpnemo 10 m navzgor (težavnost B), nato sledi zelo izpostavljena prečnica v levo nad spodmolom (B/C). Zatem pa se ferate vzpne navpično čez 2 m dolg previs. Povsod so nameščene skobe, ki so precej skupaj. Vseeno zaradi previsa težavnost ferate doseže oceno C. Zato ocenjujem, da ta ferata ni primerna za čiste začetnike. Težavnost poti se nato nekoliko vnese. Teren pa je še vedno strm. Edini predah je na skalni polici pri drevesu.

Za drevesom pot zavije v strm kraški teren in preči v smeri proti desni. Teren je ves čas precej razčlenjen in zato idealen za plezanje. Skala je večinoma kompakten kredni (70 milijonov let star) apnenec, ki vsebujejo številne fosile – predvsem školjk rudistov. Fosile ne izbijajte iz kamnine, ker niso nič vredni. Naj ostanejo za zanamce. Kjer je v skali nekoliko manj naravnih stopov, so bodisi namaščene skobe, bodisi vklesane stopničke. Za prečnico za kratek nadaljujemo po navadni pešpoti.

Nato pa se spet pojavi ferata, ki nas po skobah pelje čez strmo steno. Vmes je pol metra previsa. Sledita še ena prečnica v desno in še ena serija skob. Ferata se zatem položi. Kompaktno skalo pa zamenja zmes krša in prsti, kjer je trenutno vrt najrazličnejših gorskih rož. Res lepo! Pot nas nato mimo spominske plošče Otmarju Černilogarju pripelje v zadnji odsek ferate. Spet se vzpenjamo po skobah, ki nas pripeljejo na širok raz, ki se zaključi v kaminu. Ta kaminček je meni mogoče celo najlepši del poti. Od konca ferate do vrha Gradiške ture je nato še 10 min hoje.

Ferata je trenutno za vikende in praznike deležna zelo velikega obiska. Zato v izogib gneči in morebitnim nezgodam svetujem, da jo obiščete, če je le mogoče med tednom. Midva z Evo sva jo plezala v petek popoldne. In res sva bila na poti skorajda sama.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.