Marmor Hotavlje

Marmor Hotavlje je podjetje v Poljanski dolini, ki se ukvarja s pridobivanjem in obdelavo naravnega kamna. Kamnina, ki jo pridobivajo na Hotavljah, je zgornjetriasni apnenec. Gre za sedimentno kamnino, ki je nastala v plitvem morju pred približno 230 milijoni leti. V resnici se ta kamnina po mineralni sestavi ne loči bistveno od apnenca, ki sestavlja večino našega visokogorja (npr. Julijcev). Od teh kamnin se loči po manjši vsebnosti primesi različnih železovih oksidov in hidroksidov, ki hotaveljčanu dajejo značilno rožnato ali sivo barvo, zaradi česar ta kamen sodi med najlepše slovenske kamnine. Lepoto, ki so jo znali ceniti mnogi, npr. arhitekt Jože Plečnik. Na drugi strani je marmor metamorfna kamnina, ki je nastala iz apnenca ali dolomita pod vplivom zelo visokih tlakov v precejšnji Zemljini globini. V Sloveniji marmor najdemo na Pohorju v bližini Slovenske Bistrice, kjer leži t.i. Rimski kamnolom.

V podjetju Marmor Hotavlje so na svoj kamnolom in hotaveljski kamen zelo ponosni. Kljub temu pa zaradi specifičnih zahtev svojih kupcev, danes kamen uvažajo tudi iz drugih kamnolomov, po celem svetu. Podjetje si je namreč s svojim znanjem in sodobno tehnologijo pred nekaj leti odprlo trge v samem vrhu najzahtevnejših projektov na svetu in danes opremljajo megajahte, luksuzne vile in hotele. Njihovi naročniki zahtevajo najboljše materiale in vrhunsko kvaliteto. Za opremljanje jaht kupujejo bloke dragih kamnin, potem pa ta kamen z izjemno natančnostjo najprej strojno in nato še ročno obdelajo po željah naročnika v npr. zapletene mozaike, ki potem krasijo kopalnice in savne milijarderjev. Kamen vgrajujejo v plovila, ki imajo stroge nosilne omejitve, zato izdelke iz kamna posebno obdelajo, da postane “lažji”.

Mogoče se vse to sliši kot reklama. Ampak ne. Imel sem srečo, da sem se lahko sprehodil skozi njihove proizvodne obrate in videl s kakšno natančnostjo se lotevajo obdelave kamna. Zelo vzpodbudno, da v Sloveniji obstaja podjetje, ki se ukvarja s tako prestižno in unikatno dejavnostjo.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.