Test tekaških copatov znamke La Sportiva

Za podjetje Iglu Šport smo opravili obširen test La Sportivinih trail tekaških copatov. Na testu smo merili udobje, blaženost, stabilnost in oprijem copatov.

Bushido

Bushido je zelo stabilen copat z nizkim težiščem. Zaradi manj blaženja copat nudi odličen občutek stika s podlago vseh vrst: skalami, blatom, snegom. V podplat copata je možno privijačiti tudi posebne jeklene čepke, s katerimi je mogoče teči tudi po poledenelih poteh. Odlično se izkaže tudi pri teku po makadamu, mnogo manj pa je primeren za asfaltne ceste. S težo 298 g je to tudi najlažji copat na testu in je perfekten za (tekmovalni) gorski tek po tehnično zahtevnem terenu (npr. gorski tek na Grintovec). Za ljudi, ki nimajo težav z zvini gležnja, pa je to tudi primeren copat za izlete v hribe.

Akyra

Akyra je copat z nekoliko dvignjenim petnim delom, v katerem se skriva več blaženja kot pri Bushidu, vendar manj kot pri Akashi. Debel podplat po eni strani naredi copat zelo udoben za tek oz. hojo. Akyra se najbolje obnese na t.i. hibridnih preizkušnjah, kjer del tekaške proge poteka po planinskih poteh, del pa po asfaltnih cestah. Zagotovo pa bi se ta copat (sploh različica z Gore-Tex® membrano) tudi dobro obnesel na daljših tehnično nezahtevnih planinskih poteh, kot so npr.  Levstikova pot, Jakobova pot, itd.

Akasha

Blaženje je pri Akashi najbolj intenzivno od vseh treh copat. Stik s podlago omogoča podplat, ki se je na našem testu odlično obnesel.  Z njim ni bila težko teči niti po najbolj zahtevnih poteh. Akasha copat je najbolj primeren za daljše trail teke, gorske maratone in gorske ultramaratone (npr. Gorski maraton štirih občin, Ultra trail Vipavska dolina, itd…).

INTENZIVNOST KARAKTERISTIK (1-5) Spodaj smo skušali opažanja spraviti tudi v številke, da si lahko še lažje izberete pravi copat zase. Od 1 (najmanj) do 5 (največ) smo opazovali ključne karakteristike na podlagi katerih se običajno odločamo pri izbiri copata. Se pravi, če vam je izjemno pomembno blaženje, razmišljajte o Akashi in ne o Bushidu. Če pa iščete maksimalno stabilnost, pa seveda velja ravno obratno.

 Copat BUSHIDO AKYRA AKASHA
Teža 298 g 330 g 330 g
Udobje 3 5 4
Blaženje 1 3 4
Stabilnost 4 3 2
Oprijem 5 5 4

Vse foto: Tina Robba

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.